Datum objave: 18. Rujan 2022

ZATVORENE ŠKURE / "Pokazali šipak" smrti ukoričene lijepe pisane riječi i nepravdi prema književnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Književnica Selma Asotić dobitnica je ovogodišnje regionalne književne nagrade 'Stjepan Gulin' za najbolju objavljenju knjigu poezije za zbirku 'Reci vatra' koja se sastoji od diplome i 15 tisuća kuna. Nagrada se dodjeljuje u okviru netom završenog međunarodnog festivala suvremene književnosti 'Šibenske književne ure' ŠKURE koji se od 15. do 17. rujna održavao u Šibeniku. Dodjela je održana sinoć u Kući umjetnosti Arsen na kraju trećeg dana festivala koji se šibenskoj publici doveo niz renomiranih književnika i književnica, a koji je zatvorila dobitnica NIN-ove nagrade za roman – poemu 'Deca' Milena Marković u razgovoru s Miljenkom Jergovićem.

HVALA NA ŠKURAMA

Vladimir Arsenić, predsjednik tročlanog žirija, koji čine još i Dubravka Bogutovac i Semezdin Mehmedinović, kazao je da se nagrađena zbirka pjesama 'Reci vatra' Selme Astoić od drugih izdvaja temama među kojima prevladava rodni i seksualni identitet te odnos prema ratu i obitelji. „Ispisana je vrsnim stihovima od kojih su neki jednostavno antologijski. Selmine pjesme pravi su primjer autentične poezije zasnovane na vlastitom iskustvu drugog i drugačijeg“, kazao je Arsenić prilikom dodjele nagrade. Asotić je, pak, kazala kako je 'Gulina' mogao dobiti bilo tko od preostala četiri finalista jer je riječ o sjajnim zbirkama poezije te da književnost nije natjecateljski sport već je ona imala više sreće od Krešimira Bagića, Velibora Čolića, Miroslava Kirina i Nade Topić te možda bilo tko među 94 autora koliko ih se ove godine prijavilo na natječaj za jedinstvenu književnu nagradu u regiji.

Dodjelom nagrade 'Stjepan Gulin' završen je međunarodni festival suvremene književnosti ŠKURE u organizaciji Praznika rada – centra za umjetnost i edukaciju koji je u Šibenik kroz tri festivalska dana doveo niz vrsnih književnika i književnica iz cijele regije poput Miljenka Jergovića, Milene Marković, Monike Herceg, Damira Karakaša i mnoge druge. Upravo je Jergović na ŠKURAMA predstavio svoj roman 'Trojica za kartal' te vodio razgovor s velikom Milenom Marković kada je o festivalu kazao: „Hvala Gradu Šibeniku i građanima Šibenika što imaju razumijevanja za ovaj festival, a još više hvala što su ovo divno kino nazvali imenom Arsena Dedića i na kraju hvala Olji Runjić na ovom svemu“.

NIŠTA ZBOGOM, SAMO DOVIĐENJA

Drugu godinu zaredom organizator festivala je Praznik rada – centar za umjetnost i edukaciju ispred kojeg stoji spisateljica Olja Runjić i glumac Leon Lučev koji je na festival uvodio trodnevnu radionicu 'Glumac ima vremena za poeziju Vesne Parun' čime su ŠKURE dale svoj obol obilježavanju 100. obljetnice rođenja velike Vesne Parun. Također, ŠKURE su i Mojca Martin-Piletić, pa pomoćni tim Luciana Mikulandra i Živana Podrug. I da parafraziramo vrhunsku Milenu Marković, ŠKURE su drugu godinu u nizu pokazale šipak smrti ukoričene lijepe pisane riječi i nepravdi prema književnosti. ŠKURE su, kao što je kazao novosadski književnik, ono što književnici iz cijele regije osjećaju kao svoj kulturni prostor i zato – ovo nije zbogom, samo doviđenja!

 

Iz kategorije: Vijesti