Datum objave: 14. Kolovoz 2022

TRŽIŠTE RADA / U pomanjkanju radne snage Hrvatska diže iz „pričuve” umirovljenike. Iskusni su, dobro rade i ne žale se, a zarada im dobro dođe.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Akutni manjak radne snage Hrvatska nije uspjela nadoknaditi ni uvozom ni masovnim sezonskim zapošljavanjem studenata pa sada diže iz „pričuve” umirovljenike. Prema aktualnim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

gotovo 20 000 hrvatskih umirovljenika radi na pola radnog vremena trgovačkim, uslužnim i administrativnim djelatnostima, ali i stručnim, zdravstvenim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima te prerađivačkoj industriji. Umirovljenici koriste zakonsku mogućnost rada na pola radnog vremena bez obustave ili bilo kakvih štetnih posljedica po svoje mirovine. Naprotiv, ako rade i zarađuju mirovine će im rasti jer poslodavci na njihove neto iznose plaćaju sva davanja pa i davanja za mirovinsko osiguranje.
Poslodavci rado zapošljavaju umirovljenike jer su iskusni, vrijedni i pouzdani radnici koji se ne žale i ne prigovaraju.
Ove godine je do početka kolovoza u Hrvatskoj zaposleno 30 posto više umirovljenika nego u isto vrijeme prošle godine, ali to nisu konačni rezultati.

Iz kategorije: Vijesti