Datum objave: 26. Srpanj 2022

SVETKOVINA SV. JAKOVA / Euharistiju u šibenskoj katedrali predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović, obilježena i 6. godišnjica dolaska biskupa Roglića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svetkovina svetog Jakova u Šibeniku proslavljena je u ponedjeljak 25. srpnja svečanim misnim slavljem u katedrali svetog Jakova. Euharistiju je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović kojemu je ovo bilo prvo misno slavlje u katedrali od odlazka na službu dubrovačkog biskupa. Koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas i šibenski biskup Tomislav Rogić koji je obilježio šest godina biskupske službe u Šibeniku, prenosimo s portala Šibenske biskupije.

U homiliji biskup Glasnović vjernike je upoznao sa životom svetog Jakova. lsus je mislio  na poniženje, a sinovi Zebedejevi Jakov i Ivan na svoju slavu. Isus ide ususret drvu križa, oni čekaju na mjesta na prijestolju slave, kazao je biskup Glasnović.

Kristova slava ostvaruje se na križu, u sudjelovanju u našim patnjama . Križ je kraljevsko prijestolje Kristovo. Zato je Krist apostolima postavio temeljno pitanje o Kraljevstvu koga je On naviještao i uspostavio: ,,možete li piti čašu koju ću ja piti”. Govorio je o čaši njegove krvi, novoga i vječnoga Saveza, koja će se proliti za otpuštenje grijeha. To sazrijevanje vjere dovršio je Duh Sveti na Pedesetnicu, tako da Jakov, kada je došao trenutak vrhunskog svjedočanstva, nije ustuknuo, kazao je biskup Glasnović.

Naglasio je kako je sveti Jakov i danas primjer vjernicima. Od svetoga Jakova učimo o spremnosti prihvatiti Gospodinov poziv čak i kada nas lsus traži da napustimo lađu naše ljudske sigurnosti; o oduševljenju da ga slijedimo na putevima koje lsus pokazuje iznad svake naše pretpostavke; o spremnosti svjedočiti Isusa s hrabrošću ako je potrebno do žrtve života.

Sveti Jakov Šibenski stoji pred nama kao rječiti primjer privrženosti Kristu. Budimo mi primjer za kolebljive, učeći od Jakova, učeći od Isusa. Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca „.

Možemo reći da je ljudski život putovanje – camino, ne samo vanjsko, nego i unutarnje, kao i Jakovljevo, od gore Preobraženja do Getsemanija i da simbolizira cjelokupno hodočašće kršćanskog života, između progonstava svijeta i utjehe Božje. “Božja milost nam nudi mogućnost da krenemo na put, da znamo da na tom putu nikada nismo sami, da smo praćeni. Slijediti proces nade, otvoreni za nove izazove, koja nam pomaže susresti se sa samima sobom, s našom braćom, a samim time i s Bogom. I naravno, posvetiti se našem društvu, svatko u svojoj konkretnoj   stvarnosti”, poručio je između ostalog biskup Glasnović.

Na samom kraju slavlja katedralni župnik don Krešimir Mateša biskupu Rogiću čestitao je šest godina biskupske službe. Biskupu Glasnoviću u ime katedralne župne zajednice poklonio je akvarel „Šibenska crkva“ poznatog šibenskog slikara  Branka Lovrića Caparina.

Preko misnog slavlja pjevao je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

FOTO: Šibenska biskupija

Iz kategorije: Vijesti