Datum objave: 13. Srpanj 2022

SDP "PERE RUKE" OD SITUACIJE U ŽUPANIJI / Nitko od nas je sjedi u izvršnoj vlasti i nemamo utjecaja, a župan i dožupanica ne surađuju

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Karlo Klarin, predsjednik Županijske organizacije SDP -a Šibensko – kninske županije i vijećnik u Županijskoj skupštini sazvao je danas konferenciju za novinare da bi priopćio uglavnom sve što je već poznato i na što su SDP -ovci već nekoliko puta upozoravali, a mlako se osvrnu i na neke krizne situacije u Županiji  poput uskraćivanja novca Šibenskoj narodnoj glazbi i sagu oko izbora direktora TZ Šibensko – kninske županije.

 „ azvali smo ovu presicu jer se uskoro priprema sjednica Županijske skupštine.  Odnosi između dvaju glavnih koalicijskih partnera i dalje su zategnuti, suradnje nema. Dogovora s članovima programske koalicije nema. Sastanci se dogode tek kada na tome inzistiramo, ali bez rezultata. Župan i dožupanica ponašaju kao dvije odvojene strane koja svaka radi za sebe. Međusobno se prozivaju putem medija ili društvenih mreža, pretežno preko Facebooka. Sjednice županijske skupštine sazivaju se kada je krajnji rok za to, svaka tri mjeseca. Pozivamo župana i dožupanicu da shvate da su građani glasali za njih u paketu i da počnu surađivati. Među koalicijskom većinom ne postoji koordinacija i zajednički sastanci, a ne mogu reći da nije bilo pokušaja, već samo nakon nekog javnog prozivanja uspijemo izboriti sastanak , kazao je Klarin.
 
Podsjetio je da nema ništa od zahtjeva SDP -a da se održi tematska sjednica Županijske skupštine o potrebi gradnje brze ceste Šibenik – Drniš – Knin na koju bi trebalo pozvati i predstavnike tih triju gradova, a najavio je da će na sljedećoj sjednici vijećnici SDP -a opet postaviti pitanje o sanacije kninske lagune,a podsjetit će i na potrebu zaštite Zmajevog oka koji bi, po njegovom mišljenju, trebao prerasti u park prirode.  
U vezi s uskraćivanjem novca Šibenskoj narodnoj glazbi kazao je kako on smatra da se iz županijskog proračuna općenito malo novca izdvaja za kulturu.
„ To što se sada dogodilo u Županiji dogodilo se prije šest desam godina u Gradu Šibeniku kada je HDZ -ova vlast smanjila novac za Šibensku narodnu glazbu. To se tada brzo riješilo pa će valjda i sada. Sadašnjih 575 000 kuna koliko dajemo za kulturu  je malo. Kao primjer navodim da mi u Općini Tisno, koja je puno manja od Županije, za kulturu izdvajamo 375 000 kuna. Ljudi u tim udrugama rade uglavnom volonterski i jako se trude pa bismo ih mi onda morali podržati s puno više novca”, kazao je.
  
Po Klarinovim  riječima SDP nije sudjelovao ni na koji način u postupku izbora direktora TZ Šibensko – kninske županije niti ga zanima „raspodjela” fotelja. „Krešimir Šakić je naš član, ali mi nismo imali nikakve veze s njegovom kandidaturom. On se javio na natječaj samostalno, a Turističko vijeće ga je izabralo smatrajući da je on najbolji kandidat”, objasnio je Klarin.
 Pisca ovih redaka zanimalo je  je li SDP i dalje dio Programske koalicije u Županije jer ispada  da „pere ruke od svega”, ne reagiraju ni na krizne situacije poput skandala oko dodjele novca Šibenskoj narodnoj glazbi ili pak slanja na ulicu uzorne službenice Zlatke Kundid. Govori o dva glavna partnera kao da svi oni ne snose odgovorenost za nefunkcioniranje vlasti u Županiji.  
„Nitko od nas  ne sjedi u izvršnoj vlasti i nemamo nikakav utjecaj. Teško dolazimo  i do toga da se sastanemo i dogovorimo  o nekim stvarima. Mi bismo htjeli da ti sastanci i dogovori budu češći i učinkovitiji, ali to ne ide”, kazao je uz napomenuo da nikakva programska suradnja nije potpisana. 
Iz kategorije: Vijesti