Datum objave: 19. Lipanj 2022

VIDEO: SHE FORCE – ŽENSKI LIK ŽUPANIJSKOG PODUZETNIŠTVA/ Ivana Šimac Mehić, vlasnica OPG -a 4 Me

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zbog bolesti  Ivana Šimac Mehić napustila je posao medicinske sestre na šibenskoj kirurgiji i upustila se u vrlo neizvjestan pothvat. U zaleđu Vodica je  2018. godine , na osami osnovala farmu Ranch 4Me na kojoj uzgaja krave, ovce i kokoše.  Ranch je dobio je ime po tome što su ga osnovala četiri člana obitelji Mehić: Ivana Šimac Mehić i njezin suprug Slaven te sinovi Antonio i Ivan.

Isprva je tu Ivana živjela sama, a sada joj pomaže 24 – godišnji sin Antonio koji je zadužen i za raznošenje  mliječnih proizvoda koje prodaju samo online. Potpora su joj i drugi sin Ivan i suprug koji zbog posla veći dio godine provodi u SAD-u.

Kad je krenula pandemija i lock down vezan za COVID infekciju obitelj je prelomila i doselili su u netom postavljeni bungalov na kršu pod vodičkim Okitom. Isprva je Ivana tu živjela sama. Prvo su nabavili koke da imaju jaja.

U to vrijeme Ivana je gutala poljoprivredne časopise i ostalu literaturu pa je pročitala da uz ovce nije potrebno kositi i gnojiti maslinik. Stigle su zato i prve romanovska ovce, a za njima i Me,  ovan  travničke pramenke. Poslije je suprug dobio kozu Filomenu za rođendan, ali kako su im koze oštetile 20-ak novih maslina, nisu ih dugo držali. Psi su stigli kako bi čuvali stado od lisica, a Ivanu od mraka.

Ivana je posebno zaljubljena je posebno u krave i to još otkako ih je, kada je kretala u taj posao, vidjela 300 na ispaši u šibenskom zaleđu. Sada ima svoje mezimice. Svaka ima svoje ime, ali  najdraža joj je junica LaLa koju je skoro pa spasila od smrti, posebna životinja koja ima obojene trepavice i povlašten status.

Ivani ovo  nije hobby nego posao od kojeg Ivana živi. Izmuzište je  projektirala kao   kiruršku salu. Malo je, samo za dvije krave, ali čisto i prozračno. Nakon svake mužnje izmuzište se pere i dezinficira, a mirisa nema. Krave su stalno na otvorenom.
Njezini sirevi i mlijećni proizvodi osvojili su kupce.

Obitelj Mehića jedna je od rijetkih poljoprivrednika koji nemaju primjedbe na potpore koje dobivaju od Županije I države. U njima, kao u većini poljoprivrednika nema gorčine. Ivana je još uvijek rijetka žena koja se bavi stočarstvo, teškim,  fizičkim poslom.  Nema problema ni s tim jer kaže da je kao žena pomorca navikla držati “sva četiri kantuna u kući”.

Mehići su proširili djelatnost na seosko domaćinstvo. Rado ugošćuju obitelji s djecom i vrtiće kako bi se djeca mogla slobodno družiti sa životinjama u toj komuni u kojoj su ljudi i domaće životinje jednake , u kojoj u slozi žive psi, mačke, krave ,  ovce i janjad, u kojoj je stres nepoznata riječ iako su svi u akciji gotovo  najmanje 12 sati dnevno.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti