Datum objave: 16. Lipanj 2022

UMJETNIČKI POJMOVNIK JAVNOG PROSTORA / Na terasi „Woodstocka” u Drnišu predstavljen art video projekt Tanje Ravlić „Rasterećenje”

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Artistički video projekt Rasterećenje” konceptualne umjetnice Tanje Ravlić predstavljen je u Drnišu u okviru programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora. Riječ je o naoko mirnom i sporom poetskom filmu u kojem umjetnicau kasno ljetno popodne, hoda poljima u okolici Drniša, uz cvrčanje cvrčaka kroči kroz visoku travu a uokolo nje se u nedogled prostire krajolik bez tragova čovjeka, mističan i praiskonski, bezvremen. Ona na leđima nosi tovar cvijeća, po uzoru na svoju baku i žene iz drniškoga kraja te tako stvara sliku koja oponira realnosti njihova svakodnevnog života u kojem su tereti koje nose stvarni i teški. Ujedno Tanja Ravlić svojim se filmom suprotstavlja okorjelim stereotipima o ljudima na jugu, odnosno Dalmaciji kao lijenčinama i neradnicima. Ona noseći tovar od cvijeća feministički, iz današnje perspektive kroz humor gleda na tegoban život žena u prošlosti i poziva na rasterećenje sadašnjih žena koje i danas nose golemi teret koji je jednako stvaran, ali manje vidljiv.
Art film „Rasterećenje” prikazan je u Drnišu na terasi caffe bara „Woodstock” kao dio višegodišnjeg programa organizacije Umjetnički pojmovnik javnog prostora koji se prema koncepciji autorice Kristine Leko provodi od 2018. godine. Program je tematski usmjeren na relevantne i akutne socio-političke teme te na lokalne zajednice i sredine izvan dominantnih kulturnih centara do sada je u više izdanja realiziran u Osijeku, Slavonskom Brodu, Šibeniku, te po jednom u Splitu i Zagrebu. Ovo je prvo izdanje programa u Drnišu, a realizirano je u partnerstvu s Gradskim muzejem Drniš i financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH te Zaklade Kultura nova. Producentica programa je Maša Štrbac koja je moderirala razgovor uz projekciju.

 

Tanja Ravlić (1977., Split) diplomirala je slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Roma u Rimu 1999. godine te završila poslijediplomski studij na Institut für Kunst im Kontext, UdK Berlin 2005. godine. Od 2000. godine radi kao vanjska suradnica u zvanju izv.prof. na Umjetničkoj akademiji u Splitu te, od 2018. godine, kao vanjska suradnica u zvanju izv. prof. na Filozofskom fakultetu u Splitu. Izlagala je na brojnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu (Split, Zagreb, Osijek, Dubrovnik, Pula, Rovinj, Umag, Šibenik, Vršac, Vis, Čakovec, Novi Sad, Berlin, Essen, Burren, Paris, Creteil, Rome, San Paulo, Ruhr, Lecce, Grimaccio, Albacete, Merano, San Vito al Tagliamento, Bolognia, Torino i South Korea). Članica je HULU-a i HZSU-a.

Video

Iz kategorije: Vijesti