Datum objave: 10. Lipanj 2022

OTVOREN VETERANSKI CENTAR U ŠIBENIKU / Premijer Plenković kaže da taj centar spaja viziju onoga što se nosi u srcu i što nam je budućnost

Diana Ferić
Diana Ferić

 Prvih 30 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji stiglo je na rehabilitaciju u Veteranski centar u Šibeniku koji je otvoren danas u nazočnosti hrvatskog prenijera  Andreja  Plenkovića,  potpredsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tome Medveda te ministra obrane Maria Banožića. To je prvi centar takve vrste u Hrvatskoj koji je počeo raditi, a grade se još tri.

"Ovaj centar najbolje simbolizira viziju  koju u svom radu ima potpredsjednik Tomo Medved. Nema tog ključnog trenutka slobode koju naša Vlada nije dostojno obilježila i prisjetila se svih onih kojima možemo zahvaliti da smo danas tu. Ova je vlada unaprijedila zakonske okvire kojima se reguliraju prava branitelja, donijeli smo Zakon o nestalim i svakodnevno radimo na njihovom traženju,  donijeli smo Zakon o civilnim žrtvama rata, značajno smo povećali sredstva s kojima raspolaže ministarstvo branitelja. a nismo zaboravili ni pripadnike HVO -a. Potom dolazimo do vizije koja spaja ono što nam je u srcu i što nam je budućnost, a u to spada i ovaj centar koji izgleda moćno, kao hoteli Solaris. Ovo je veliki , pozitivan iskorak i poruka poštovanja i uvažavanja branitelja. Drago mi je što smo za ovakva četiri centra dobili novac iz EU i to upravo za europsku solidarnost", kazao je premijer Plenković.

Ministar Medved je  istaknuo kako je ponosan  sam što smo "otvorili ovu velebnu zgradu upravo ovdje na mjestu bivše vojarne "Bribirski knezovi" i tako povezali prošlost i sadašnjost" i nastavio: "Ovim u prvom redu odajemo priznanje svima onima koji su branili Hrvatsku i ovo je jedan od strateških projekata Ministarstva branitelja. Pristup prema korisnicima od strane djelatnika bit će u skladu s očekivanjima branitelja, odnosno poštivanje, potpora i stručan pristup svakome od njih. Tako će svaki hrvatski branitelj kada dođe u Veteranski centar imati osjećaj da je zaista u svome domu i da mu Republika Hrvatska uslugom koja se pruža iskazuje zahvalu za doprinos u oslobađanju domovine i poštovanje prema svemu što je činio. Veteranski centri su kao ustanove socijalno-rehabilitacijskog karaktera, socijalna inovacija u Hrvatskoj koja omogućava pružanje sveobuhvatne skrbi na jednom mjestu. Ovdje će se provoditi programi koji obuhvaćaju rehabilitacijske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti, uključujući psihološko osnaživanje te čuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata", najavio je ministar Medved.

Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Šibenika Željko Burić te  voditelj podružnice Veteranskog centra u Šibeniku Gorasn Pauk kojemu je to bio i prvi službeni, javni nastup otkako je izgubio funkciju šibensko - kninskog župana. On je svim korisnicima tog centra poželio da im to bude njihv drugi dok.

Prema njegovim riječima Veteranski centar ima oko 150 ležajeva i suvremeno je opremljen za pružanje rehabilitacijskih i socio - psiholoških usluga korisnicima iz cijele Hrvatske. Godišnje će ih moći primiti između 2 500 i 2 700. Do sada su zaposlili 16 djelatnika različitih struka, a uskor će još tridesetak. Ukupno, gledajući i podugovaratelje zahvaljujući njemu otvorit će se do 60 radnih mjesta.

Provodit će različite programe poput psihosocijalnog osnaživanja, promicanja zdravog načina života, rehabilitacijske, sportske i rekreacijske aktivnosti kao i niz drugih programa,a opremljen je tako da će korisnici, posebno teški invalid, na jednom mjestu i dobiti skrb i rehabilitaciju kakvu zaslužuju

Ukupna vrijednost šibenskog veteranskog centra je  76,2 milijuna kuna. Njegova gradnja  počela u srpnju 2020. godine, a dovršen je krajem prošle godine,šest mjeseci prije predviđenog roka 

Iz kategorije: Vijesti