Datum objave: 10. Lipanj 2022

PROPAO KOVAČEV PRIJEDLOG O UKIDANJU PRIREZA / Umjesto smanjenja nameta i povećanja potrošnje vladajući su izabrali taj novac utrošiti recimo u videonadzor

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gradsko vijeće velikom većinom glasova, znači i vladajućeg HDZ -a i gotovo svih oporbenih vijećnika, odbilo je prijedlog vijećnika DP -a Maria Kovača da Grad Šibenik ukine prirez porezu na dohodak. Odbor za financije na čelu s vijećnicom HDZ -a Ivanom Vudrag ocijenilo je da to ne bi značajnije povećalo plaće građana, kažu prosječno za oko 30 kuna, da poduzetnici to ne bi ni osjetili, a da bi se gubljenje tih oko 9,3 milijuna kuna u proračunu značajno osjetilo u komunalnom standardu. Kovača nisu podržali ni kolege iz oporbe, a Tonči Restović ga je nazvao desnim populistom
Mario Kovač smatra da članovi Odbora za financije nisu ništa shvatili te da se u argumentaciji pozivaju na ono što i on sam zna što je naveo u prijedlogu, a to je da ukidanje prireza ne bi puno popravilo pojedinačni standard zaposlenika,. No oslobodilo bi seukupno oko 9 milijuna kuna koji bi se “upumpali” u potrošnju,a to znači u lokalno gospodarstvo i pridonijelo bi opstanku  malih poduzetnika i obrtnika. 

“Rimski car Kaligula je u Senat doveo konja da bi pokazao što misli o korumpiranim članovima Senata. Ja sam se, čitajući ovo obrazloženje Odbora ,osjetio kao magarac. Oni polemiziraju s polovicom moje rečenice i krivo je interpretiraju. Njihov je argument da oslobađanjem 2,2 posto proračunskih prihoda ne bismo povisili standard građana. Pa toga sam I ja svjestan. Ovaj moj prijedlog nije usmjeren na to da nekog obogati s 30 ili 50 kuna. Koliko bi pojedinac dobio više an plaći nego opća korist za lokalno gospodarstvo Povećali bi kupovnu moć, a s tim manjim opterećenjem sigurno bi privukli u naš Grad i nove poduzetnike jer u masi plaća to njima nije zanemarivo. Ta bi sredstva bila „upumpana“ u potrošnju i što je vrlo važno, jedan zamjetan dio tih sredstava bi završio u blagajnama mikro te malih poduzetnika i obrtnika koji su slijedom dugoročne pandemije bili i još su uvijek u vrlo teškim poslovnim okolnostima, a recentna geopolitička trvenja najavljuju novu ekonomsku krizu”, objašnjava Kovač.
Kada se predlaže smanjivanje gradskog proračuna onda se traži od predlagača i prijedlog kako to nadomjestiti. Kovač ima i to – smatra da bi Grad treba odustati od oko 9 milijuna kuna troška za videonadzor tako nadomjestiti gubitak prihoda od ukidanja prireza.
“Umjesto smanjenja nameta poduzetnicima i možebitnog otvaranja novih radnih mjesta vladajući su izabrali taj novac utrošiti u projekte upitne opravdanosti u vremenima koje dolaze, poput uvođenja video nadzora. Jeli to nužno građanima i hoće li to spasiti poduzetnike i zanatlije. Vi uređujete tvrđave i slično pa me to podsjeća na Mariju Antoanetu i njezinu navodnu poruku narodu “ako nemate kruha, jedite kolače”. Naime, ja kažem da će ljudi ostati bez plaća, a vi im  kažete da ste za njih otvorili tvrđave ili da im dajete nove autobuse. Legitimno je odbiti prijedlog oporbenog vijećnika, ali ne na ovakav način. Točno je da to ne bi bio neki dobitak za pojedinca, gledajmo malo dalje od svog nosa. Ovo je mjera da se podigne razina poduzetništva u gradu ili da naša poduzetnička zona privuče nove poduzetnike. Vi govorite o 31 kunu na plaći,a ja vama od oko 9 milijuna kuna koje bismo upumpali u lokalno gospodarstvo ”, poručuje  Kovač onima koji odbili njegov prijedlog.

 a

 

Iz kategorije: Vijesti