Datum objave: 03. Lipanj 2022

OTVORENA TVRĐAVA SVETOG IVANA / Jedan dio obnovljene utvrde odiše autentičnošću, u drugom dijelu neke su intervencije nespojive s takvim povijesnim utvrdama

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Tvrđava sv. Ivana, najveća i najkompleksnija šibenska kopnena utvrda koja se prostire na gotovo 19 000 četvornih metara večeras je i službeno otvorena. U njoj su mogli uživati samo uzvanici. Od sutra otvara svoja vrata svim građanima, a posjeti će biti besplatan tijekom lipnja. 

 
Njezina obnova, u sklopu  koje su  taj prostor uneseni novi sadržaji poput kampusa – prostora za edukaciju  i sobe za smještaj sudionika, trajala je šest godina, a stajala je oko 50 milijuna kuna. Novac je najvećim djelom dobiven iz EU fondova. 
 
 
Prvi dio tvrđave je samo obnovljen i konzervatori su u to uložili velik napor da bi to bilo što vjerodostojnije dok je drugi dio pomalo urbaniziran s intervencijama koje nisu svojstvene takvim utvrdama. Kamp,s koji kada u njega uđete podsjeća na moderni hotel  ukopan je  u utrobu tvrđave. 
Konkretnog zelenila je malo, ali su velike površine zasađene mediteranskim biljem. Sve to, od dorađenog projekta koji je izradio Zoran Popović,  građevinskih  radova koje je obavila tvrtka Inovator do zelenih površina djelo je, kako je kazao na  otvaranju Tvrđave šibenski gradonačelnik Željko Burić, šibenske pameti i šibenskih ruku. 
 
Priznao je da na početku svog prvog mandata, kada su na večeri Šibenčana u Zagrebu izložili planove uređenja triju šibenskih tvrđava nije ni sam vjerovao da će to uspjeti napraviti te je zaključio: “Da smo samo  obnovili te tri kopnene tvrđave puno smo  napravili”. 
 
 
“Prije šest godina počela je sanacija oštećenih zidina, rekonstrukcija srušenih objekata, uređenje prema originalnom stanju te osmišljavanje znanstveno-edukativnih, kulturnih i zabavnih sadržaja. Moram priznati da 2013. godine ni sam nisam vjerovao da će tvrđave biti kompletno obnovljene. No, uz velike napore došli smo do cilja pa zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ovog zahtjevnog projekta. Hvala Društvu Juraj Dalmatinac koje je predano radilo na povratu i revitalizaciji Tvrđave, našoj Tvrđavi kulture koja danonoćno bdije nad sve tri šibenske kopnene utvrde, izvođačima, konzervatorima, povjesničarima, arheolozima, projektantima, arhitektima i drugima koji su zajedničkim snagama radili na Tvrđavi sv. Ivana kako bi svaki detalj bio što vjerodostojniji, a posao što bolji i kvalitetniji – kazao je gradonačelnik Burić, istaknuvši da Šibenik marljivo gradi svoju budućnost na čvrstim temeljima bogate tradicije, istovremeno odgovarajući zahtjevima modernog doba”, kazao je gradonačelnik Burić uz najavu kako neće an tome stati I da će napraviti sustav žičara koji će povezati te tri tvrđave. 
 
 
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek  je također bila na svečanosti otvorenja tvrđave svetog Ivana. Istaknula je kako je Šibenik najbolji primjer grada koji je pokazao kako  se kroz  obnovu kulturne baštine može transformirati i napredovati.
 
“Ovaj grad sada ima nevjerojatan kompleks četiri fantastično opremljene utvrde, a sigurna sam da će se realizirati i projekt žičara koje će povezati sve tvrđave. Šibenik je postao najuspješniji grad u transformaciji i ulaganju u kulturnu baštinu. Što se tiče projekta obnove tvrđave sv. Ivana, bilo je zadovoljstvo otkrivati slojeve koji su bili zanemareni i pokazati kako se spomenik kulture može transformirati te služiti ne samo Šibenčanima, nego i posjetiteljima iz drugih gradova”, kazala  je ministrica Obuljen.
 
 

Obnovljenom Tvrđavom sv. Ivana upravljat će Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik.

- Projekt obnove ove Tvrđave je završio, a za nas pravi posao tek počinje. U skladu s našom namjerom da ovaj prostor živi tijekom cijele godine, već radimo punom parom na tome da suvremeno uređen i opremljen Kampus, smješten unutar stoljetnih bedema, bude mjesto koje će okupljati ljude željne znanja iz cijelog svijeta. Namijenjen stvaranju, učenju, razmjeni ideja i slavljenju kreativnosti, Kampus uistinu ima potencijal Šibenik postaviti na svjetsku kartu akademske zajednice, a naša je uloga da to i ostvarimo – poručila je ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišič Bačelić.

Predsjednik društva Juraj Dalmatinac Nikola Grubić podsjetio je da je revitalizacija najveće šibenske kopnene utvrde krenula na njihovu inicijativu.

- Kao što su ovu tvrđavu gradili Šibenčani, Šibenčani su je i obnovili i hvala svima koji su sudjelovali u obnovi. Ovime zatvaramo jedno poglavlje djelovanja društva Juraj Dalmatinac i sretni zbog ispunjenih ciljeva nastavljamo dalje – kazao je Grubić. 

Spomenimo da je obnova Tvrđave sv. Ivana najveći ikad dodijeljeni projekt Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije. Ugovor kojim je Šibenik dobio bespovratna sredstva potpisan je na ljeto 2016. godine, te je nakon obnove Tvrđave sv. Mihovila i Tvrđave Barone, nastavljena obnova gradskog fortifikacijskog sustava.

Revitalizacijom sv. Ivana obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave, sjeverni dio poznat kao „Kliješta“ i južni zvan „Zvijezda“. Edukativni kampus, opremljen interaktivnim učionicama, prezentacijskim prostorijama i spavaonicama, smješten je u „Kliještima“, a doprinijet će produljenju turističke sezone te dužem boravku posjetitelja u Šibeniku.

 
Na svečanosti otvorenja tvrđave svetog Ivana bili su i ministar uprave Ivan Malenica, državni tajnik  Ministarstva kulture Ivica Poljičak, saborski zastupnici Branka Juričev Martinčev, Franko Vidović i Hrvoje Zekanović, šibensko – kninski župan Marko Jelić, dio vijećnika u Gradskom vijeću Grada Šibenika te ravnatelji gradskih ustanova i institucija.Ta će svečanost ostati upamćena i po  tome što je bilo vrlo  malo uzvanica u štiklama. Većina je, na preporuku organizatora, došla u  tenisicama ili cipelama s ravnim đonom zbog makadamskog  pristupnog puta tvrđavi svetog Ivana.
Iz kategorije: Vijesti