Datum objave: 02. Lipanj 2022

SAGA SE NASTAVLJA / Ministarstvo turizma izgleda nije potvrdilo Šakića za direktora TZ Šibensko - kninske županije, župan Jelić kaže da natječaj neće biti ponovljen

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ministarstvo turizma, po svemu sudeći, nije potvrdilo Krešimira Šakića za direktora Turističke zajednice Šibensko – kninske županije i upisalo ga  ga u Upisnik turističkih zajednica jer je u nadzoru postupka izbora utvrdi,a nepravilnosti u  tekstu natječaja. Neslužbeno doznajemo da  im je neprihvatljivo to što se u tekstu drugog, ponovljenog natječaja dodalo da svi priloženi dokumenti moraju biti potpisani,a ne samo prijava što je mimo njihovog pravilnika. Iako s eo tome priča od prošlog petka službeno još nitko nije dobio obrazloženje Ministarstva. Šibensko – kninski župan dr.sc. Marko Jelić koji je po funkciji predsjednik županijske turističke zajednice još je prije dva dana, ali i danas novinarima kazao kako službeno od Ministarstva nije dobio ništa. Danas je dodao zanimljivu izjavu. „Nisam još dobio nikakvo očitovanje Ministarstva turizma. Oni ne mogu poništiti natječaj jer je natječaj uredan. Oko toga se ne treba brinuti jer bude li onako kako naslućujem onda će i novinarima biti zanimljivo jer ću imati što reći i izvan ovih mojih diplomatskih okvira”, kazao je bez objašnjenja na što aludira. 

U odgovoru na upit koji je Šibenik News poslao Ministarstvu turizma vezano za taj natječaj ne navodi se izrijekom što je Ministarstvo napravilo, ali sE naslućuje da nisu potvrdili Šakića za novog direktora. 
 
„Za  postupak izbora direktora turističke zajednice odgovorna turistička zajednica, odnosno sam postupak i izbor u nadležnosti je turističkog vijeća turističke zajednice koja bira direktora. Ministarstvo, u postupku upisa u Upisnik turističkih zajednica osobe ovlaštene za zastupanje turističke zajednice, utvrđuje da li je postupak izbora proveden u skladu sa Zakonom i ispunjava li direktor uvjete propisane Pravilnikom o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkim zajednicama. Vezano uz Vaš upit možemo potvrditi da je Ministarstvo zaprimilo zahtjev za upis direktora te se o istome očitovalo turističkoj zajednici”, stoji u tom odgovoru iz kojeg zaključujemo da nije potvrđen jer inače ne bi slali očitovanje. Ono u Šibenik još očito nije stiglo pa je sve u sferi nagađanja. 
 
 
Poznato je da je  Jelena Obratov koja se javila na ponovljeni natječaj za direktora županijske turističke zajednice uputila  žalbu Ministarstvu  jer njezina prijava nije uvažena zbog toga što nije potpisala priloženi plan rada. Zatražila je od njih da preispitaju  zakonitost provedenog natječaja pa je Ministarstvo očito provelo nadzor.  Obratov je već prije, dok je postupak izbora još trajao  dobila iz Ministarstva  mišljenje da to što su je eliminirali nije regularno te da se autentičnost  Plana rada  može provjeriti  u razgovoru s kandidatima. No  šibensko – kninski župan Marko  Jelić  je to ignorirao i nije taj dopis  htio niti staviti na dnevni red sjednice Turističkog vijeća. Pozvao se tada  na mišljenja svoja dva pravnika koja su zaključili da Ministarstvo turizma nije u pravu.
 
 Ministarstvo je poništilo  prvi  natječaj za direktora TZ Šibensko – kninske županije jer je u njemu stajalo da kandidati sami prilažu potvrdu o nekažnjavanju,a propisano je da to mora zatražiti tijelo koje je raspisalo natječaj. Napeto je bilo i zbog kandidata koji su se javili  na natječaj jer se spekuliralo kako župan ima svog favorita, a da će mu ga biti teško progurati jer da u HDZ - u Turističkom vijeću ima većini, a oni su ipak suprotstavljena opcija. Na kraju se polovica članova Vijeća odlučila za Krešimira Šakića, bivšeg ravnatelja JU NP Krka, a priklonio im se i župan Jelić.
Iz kategorije: Vijesti