Datum objave: 01. Lipanj 2022

DAN OTVORENIH VRATA / Industrijsko - obrtnička škola predstavila osmašima svoje programe i projekt "Ars Mechanica""

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dan otvorenih vrata održan je danas u Industrijsko-obrtničkoj školiŠibenik održana tijekom kojeg su učenici osmih razreda mogli vidjeti i dobiti sve informacije o radu škole, zanimanjima za koje se mogu obrazovati te o mogućnostima koje imaju na tržištu rada nakon obrazovanja. Osim učenicima, manifestacija je koristila i nezaposlenim osobama koji su također mogli provjeriti mogućnosti prekvalifikacija i zaposlenja obzirom je ova škola od 2018. g. imenovana Regionalnim centrom kompententnosti za podsektor strojarstva te u tom području nudi mogućnosti doškolovanja i odraslih nezaposlenih osoba.

U sklopu Dana otvorenih vrata održala se i PANEL RASPRAVA naziva “ZGRABI” na kojoj su sudjelovali župan Šibensko-kninski, Marko Jelić, ravnatelj škole Zoran Živković, voditeljica projekta “Ars Mechanica za nove kompetencije” ,u sklopu kojeg je organiziran Dan otvorenih vrata Mirjana Škugor te predstavnici poslovnog sektora, partneri projekta, Krešimir Bujas iz tvrtke IVANAL doo i Dražen Bumbak iz tvrtke GAMBI doo. 

Drago mi je što smo danas organizirali Dan otvorenih vrata naše škole, nakon što smo dvije godine bili u nemogućnosti zbog epidemioloških mjera. To je za našu školu jako važna manifestacija, kojom učenicima osnovnih škola želimo prezentirati naše programe na jedan zanimljiv način. Također, ovo je prilika i za prezentirati naš projekt Ars Mechanica za nove kompetencije koji se odvija u punom zamahu. Zahvaljujem i županu što je odvojio vrijeme, posjetio nas kako bi vidio uvjete u kojima školi radi”, poručio je u pozdravnom obraćanju ravnatelj škole, Zoran Živković.   

Zadovoljstvo je biti župan u županiji gdje su ovakve škole i gdje je ovakva razina opremljenosti, a s druge strane, iz razgovora s učenicima, vidim da ste i motivirani”, rekao je župan i nastavio, “vama mogu predavati nobelovci, možete raditi u Rimčevoj kompaniji ali ako ne želite učiti i niste motivirani, od toga neće biti puno, žao mi je”. Župan nije krio zadovoljstvo s onim što je vidio te je poručio učenicima kako su dobro odabrali, te se nada kako će današnji osmaši koji dolaze vidjeti školu, biti jednako oduševljeni te da će odabrati svoj put kroz strukovno obrazovanje škole.

U nastavku panel rasprave naglašen je i cilj ovog projekta, a to je još čvršće povezivanje srednjih škola i gospodarskih subjekata, da se dobije povratna informacija o kadrovima koji na tržištu rada nedostaju, o znanjima i vještinama koja nedostaju i na kojima se u školama treba raditi. 

Partneri projekta iz privatnog sektora naglasili su dobru suradnju sa školom, od samog početka projekta te mogućnosti zajedničkog kreiranja programa koji će stvoriti kadrove kompententne

Osnovnoškolci su krenuli zajedno s polaznicima škole u razgledavanje škole, pokazali su im uratke iz područja svakog zanimanja nastalih u njihovim suvremenim radionicama a i sami su se okušali u pojedinim strojarskim tehnologijama.

 

Iz kategorije: Vijesti