Datum objave: 30. Svibanj 2022

SPOMENAR / Sjećanje na Šibenčanina Frederika Miroslava Gogala koji je 1929. izveo po dužini rekordan let hidroavionom

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenčanin Frederik Miroslav Gogala, potomak plemićke obitelji s Raba de Dominis izveo je 29. svibnja 1929. godinu po duljini rekordan let hidroavionom na relaciji od Boke Kotorske do Sušaka koji je trajao 11 sati i 57 minuta. U počast tog njegovog podviga i u znak sjećanje na njega njegova kći Nike Gogala, suvlasnica palače Gogala u Šibeniku sinoć je priredila prijem u svom domu uz prigodnu izložbu o svom ocu, papi kako ga ona zove. Izložen je i dio propelera tog aviona.

Frederik Miroslav Gogala bio je vojni pilot, a nakon umirovljenja izučavao je hrvatsku povijest. Bio je pripadnik hidroavijacije Austrougarske, a kasnije jugoslavenske hidroavijacije koja je osnovana krajem Prvog svjetskog rata. Zapovijedao je eskadrilom modernih hidroaviona koji su nosili torpeda, tada najopasnije oružje. U Divuljama je bio i upravitelj Škole za mlade pilote.Umirovljen je na vlastiti zahtjev 1939 godine kao kapetan bojnog broda. Umro je 1966. godine u Šibeniku.


Dok je bio u službi u Austrougarskoj, u hidroavioni je vozio caricu Mariju. Uz njegovo se ime veže i priča kako je kada se oženio poslao kopilota na odmor, a on je sa suprugom u hidroavionu obilazio Jadran. Znao je dok je bio u službi sletjeti sa svojim hidroavionom u Mandalinu kako bi sa suprugom popio kavu. Njegov život amaterski je izučio Zvonko Mijić, šibenski restaurator namještaja koji je I priredio izložbu o njemu s autentičnim fotografijama i isječcima iz novina.

Priča o Federiku Miroslavu Gogali i njegovoj obitelji neizostavni je dio priče o povijesnoj palači Gogala u Šibeniku, jedinoj šibenskoj palači u kojoj žive njezini vlasnici.

Izgrađena je na stijeni, an nekadašnjem obrambenom bedemu koji je nastao prije spomena Šibenika, a u jednom njezinom iskopanom dijelu mogu se pratiti slojevi i natpisi o njezinoj povijesti. Vlasnici, gospođa Nike I njezina sestra Liđa, koja živi u Francuskoj s puno ljubavi su obnovili tu palaču i u noj čuvaju uspomene an svoju bogatu obiteljsku povijest. Najpoznatiji član obitelji de Dominis bio je Marko Antonio de Dominis je živio u 17. stoljeću, a bio je filozof, teolog i znanstvenik, a jedno vrijeme je bio i splitski nadbiskup.

Iz kategorije: Vijesti