Datum objave: 10. Svibanj 2022

NIJE NAM NA ČAST / Jadrija 100. rođendan dočekuje neuredna, sa smećem, razrušenim rivama i bez javnog WC -a

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gradsko kupalište Jadrija slavi ove godine 100. rođendan. Osnovano je 1922. godine kao mondeno kupalište tadašnje građanske klase u Šibeniku i luksuzno je izgledalo. Danas je ta stogodišnjakinja daleko od onoga što bi u svoju reprezentativnosti i  značenju koje ima za generacije Šibenčana trebala biti. Najčešće opravdanje za to što još uvijek nije uređena bilo je najprije to što se kabine nalaze na pomorskom dobru što je u ingerenciji države pa su Gradu Šibeniku svezane ruke, a sada da nema novca za cjelovito ulaganje.  Kada je riječ u bungalovima onda je to da su još uvijek neriješeni imovinsko – pravni odnosi. No to nije opravdanje da Jadrija svoju stotu godišnjicu dočekuje neuredna ,čak bez javnog WC. To se pokazalo na proslavi Prvog svibnja kada je na Jadriji bilo dosta izletnika, a WC -a nigdje, čak ni kemijskih. Neriješeni vlasnički odnosi sigurno nisu razlog za to ili pak za hrpe smeća u šumici, oštećenu klupu na mulu na kojem pristaje brod za Jadriju i tako redom.

„Komunalna ulaganja na prostoru Jadrije  provest će se u dogovoru s Gradskom četvrti, sukladno zahtjevima koji budu izneseni. Do sada je asfaltirano niz uličica, ,a u tijeku je postupak nabave ogradnog 'kaveza' na teniskom igralištu.Kako vam je i poznato, Grad ima spreman projekt rekonstrukcije obalnog pojasa i samih kabina; projekt je opsežan i financijski zahtjevan te pratimo i iščekujemo mogućnost financiranja europskim ili državnim sredstvima.I mi bismo bili sretni da smo obljetnicu dočekali s novouređenim kupalištem, no ne želimo raditi parcijalne zahvate, već ćemo temi pristupiti cjelovito. ”, stoji u odgovoru koji smo vezano za neuređenost Jadrije dobili iz gradske uprave.
 
Moderan javni  WC na Jadriji je izgrađen prije 15 godina i u njega je ulupano puno novca. Do njega vode i putokazi, ali on već godinama ne radi i to zato što ga, kako tvrde u gradskoj upravi, jer je stalna meta vandala, Zbog toga su 2016. stavili ključ u bravu, a na Jadriji  su u sezoni postavili kemijske WC -e. No lani je, kaže Ante Nakić, pročelnik gradskog upravnog odjela komunalnih poslova,  radio u sezoni, a tako će biti i  ove sezone. 
Zaista je smiješno i neopravdano da uz objekt s tekućom vodom, lavaboima kanalizacijom koji stoji zaključan na Jadriji stoje kemijski zahodi. Uglavnom, može se jedna od brojnih nabavljenih kamera za video nadzor u Šibeniku postaviti i na Jadriji. Uostalom to je puno niže od standarda koji je, kada je riječ o higijeni, važio na Jadriji na njezinim počecima. 
Iz kategorije: Vijesti