Datum objave: 09. Svibanj 2022

FESTIVAL ZNANOSTI / U šibenskoj gimnaziji demontrirali Faustove satove i napravili erupciju pravog mini vulkana

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Festival znanosti održan je prošlog tjedna i u Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku. Osim demonstracija Faustovih satova i pružanja prve pomoći, u školskoj dvorani organizirano još nekoliko radionica, a od početka Festivala i jedna digitalna izložba.

Sve vrijeme održavanja Festivala u školi je bila otvorena izložba digitalnih stripova ''Women in Science“ na kojoj su prikazani životi mnogih znanstvenica. Izložbu je osmislila nastavnica Lorana Antunac uz pomoć učenika, a stripovima se pristupalo skeniranjem QR kodova.

Demonstratori pokusa radionice ''Gledaj, uči i nauči!“, pod vodstvom nastavnice Ane Plenča - Mudrić, pokazali su kako nastaje goruća pjena. Napravili su erupciju pravog mini vulkana, a pomoću ''domaćeg'' plastelina oblikovale su se različite molekule

Da posjetitelji mogu istražiti površinsku napetost i površinski aktivne tvari, pobrinuli su se demonstratori radionice ''Praktične radionice – tema Život'' pod vodstvom nastavnice Natalije Hobar.

Uz biologiju i kemiju našla se i ''Fizika u svakodnevnom životu'' koju je vodila nastavnica Bojana Oreb, a učenici su demonstrirali pokusa iz elektriciteta i magnetizma, optike i tlaka

Festival znanosti održava se diljem Republike Hrvatske s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Fedstival znanosti u šibenskoj gimnaziji posjetio je i šibensko – kninski župan dr.sc. Marko Jelić.

Izuzetno mi je drago vidjeti ovako veliki interes naših učenika za područje prirodnih znanosti, odnosno za STEM područje. Interdisciplinarni  pristup učenju omogućava razvoj različitih kompetencija kod učenika, a ovakve manifestacije  sjajan su način za popularizaciju znanosti kod mladih ljudi“, istaknuo je župan dr. sc. Marko Jelić te pohvalio organizaciju i sve sudionike Festivala.

Iz kategorije: Vijesti