Sidebar Menu

Datum objave: 29. Travanj 2022

STIGLI NOVI AUTOBUSI / Koncesionar novog gradskog prijevoza bit će Gradski parking, utvrđeno sedam novih linija

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Posljednja dva od 11 novih niskopodnih autobusa, nabavljenih u sklopu EU projekta „Integrirana mobilnost na području Grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“, danas su stigla u Šibenik. Autobusi marke MAN bit će dio nove gradske komunalne tvrtke, a šibenskim prometnicama vozit će od rujna ove godine.

Početak funkcioniranja novog gradskog javnog prijevoza planiramo na jesen i to će biti prekretnica u komunalnom uređenju grada. Organiziranim, točnim i dostupnim komunalnim prijevozom steći ćemo preduvjete da na potpuno drugačiji način utječemo na promet u tijeku, ali i promet u stajanju“, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić dodavši da će Grad Šibenik javnim prijevozom pokriti svoje cjelokupno područje veličine 525 kilometara kvadratnih.

Novi niskopodni autobusi su na dizel pogon i imaju elemente hibrida. Dužine su 12 metara, a zbog svoje konfiguracije omogućavat će lak ulazak osoba invalida i osoba s otežanom pokretljivošću te će u njima biti mjesta i za roditelje s kolicima za djecu. Autobusi su visoke razine opremljenosti i norme EURO 6 pa će putovanja gradskim ulicama biti puno ugodnija. Zamjenom dotrajalih autobusa koji trenutačno prometuju po gradskim ulicama, ostvarit će se i pozitivan utjecaj ne klimu zbog manje emisije plinova.

Vrijednost autobusa je otprilike 20,9 milijuna kuna bez PDV-a, a 85 posto je financirano sredstvima Europske unije. Riječ je o projektu Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ u sklopu kojeg je već sagrađena podzemna garaža i logistički centar na Poljani, a zahvaljujući kojem će Šibenik dobiti i 17 novih digitalno opremljenih autobusnih stajališta, prometnu aplikaciju za pametne telefone, i u konačnici puno efektniji javni gradski prijevoz“, kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te je dodao da se za prometovanje autobusa gradi cjelokupna infrastruktura, kao što je veliki logistički centar na Podima.

Direktor Gradskog parkinga d.o.o. Šibenik Goran Bulat istaknuo je kako sav razvoj infrastrukture, vozila i prometa jamče bolju kvalitetu života u Gradu Šibeniku te se nada da će se takav trend i nastaviti.

Zasad je osmišljeno sedam gradskih linija, a koncesionar novog javnog gradskog prijevoza bit će poduzeće Gradski parking. Kako će točno izgledati nove linije, znat će se nakon dovršetka prometne studije, koju također u sklopu ovog EU projekta, trenutačno izrađuje tvrtka Ernst&Young.

Projekt „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ operativno provodi poduzeće Gradski parking d.o.o. Šibenik s Gradom Šibenikom kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.847.705,83 kuna, od kojih se 73.801.381,09 kuna planira sufinancirati iz Kohezijskog fonda, a 13.023.773,13 kuna iz sredstava korisnika.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.