Datum objave: 27. Travanj 2022

NETRANSPARENTNOST / Turističko vijeće TZ Šibensko - kninske županije "zatvorilo" sjednicu, a ne žele ni reći tko su kandidati za direktora

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Javnost  nema pravo znati tko su kandidati koji su se javili  ponovljeni  natječaj za direktora Turističke zajednice Šibensko - kninske županije! Turističko vijeće je svoju današnju sjednicu zatvorilo za javnost, odnosno nisu dopustili da na njoj budu novinari, a u šturom priopćenju koje su poslali stoji kako se na natječaj javilo devetero kandidata, da su na današnjoj sjednici  pregledali njihove prijave i utvrdili da tri  nisu  zadovoljile sve uvjete propisane natječajem, odnosno da nije priložena  svu valjana  dokumentacija  dok je šest kandidata imalo sve propisane uvjete i valjanu dokumentaciju. No njihova imena ostaju tajnom. Zašto teško je shvatiti osim što će se možda Vijeće pozvati na famozni GDPR odnosno Zakon o zaštiti osobnih podataka koji im u ovakvim situacijama dobro dođe. Prošlog puta, kada su razmatrali molbe pristigle na prvi natječaj, to im nije bio problem i sjendice su bile javne.

Već to što su za javnost zatvorili sjednici kako se ne bi doznalo tko su kandidati  i kakve su im reference ostavlja sumnju da im transparentan rad ne odgovara jer nije riječ ni o kakvoj državnoj tajni i osobnim informacijama koje nisu za javnost. Dapače. Na pitanje zbog čega su ovog puta sa sjednice izuzeli novinare predsjednik Turističkog vijeća, šibensko – kninski župan Marko Jelić je kazao kako se većina članova vijeća složila da im prisustvo novinara stvara pritisak i da ne mogu normalno raditi. Zaista nečuveno! Ako nekome tko se odlučio za javnu funkciju, a članstvo u Turističkom vijeću to jest, novinari stvaraju, kako kažu, pritisak onda je mogao odbiti tu funkciju  ili ostati kući jer nisu bitni oni nego posao za koji su izabrani i građani koji imaju pravo znati!
“Kandidati, koji su zadovoljili uvjete će biti pozvani na intervju u natječajnom roku, te će članovi Turističkog vijeća sa svima njima obaviti razgovor i u što kraćem roku odabrati najboljeg kandidata i  donijeti odluku o izboru direktora/ice Turističke zajednice Šibensko kninske županije”, stoji u priopćenju.  
Nakon ovakvog "zatvaranja" može se samo zaključiti i da bi možda rasplet oko prvog natječaja za izbor direktora TZ Šibensko - kninske županije bio drukčiji da se novinari nisu doslovno nametnuli i objavili vjerojatno  i ono što im nije bilo u interesu. Recimo da se ne zna  kakve su kalifikacije kandidata u odnosu na onog kojeg će izabrati, a poznato je da se već odavno govori o nečijim favoritima. 
Neslužbeno doznajemo da su među šestero svi koji su se javili i na prošli natječaj, a to znači  novinarka Sanja Jurišić, koja je prošli put predala nepotpunu dokumentaciju, potom  diplomirana teologinja i direktorica Turističke zajednice Grada Drniša Ivana Menđušić, voditelj Odsjeka za financije, računovodstvo, investicije i investicijsko održavanje u NP Krka Krešimir Šakić, profesorica engleskog i njemačkog jezika te konzultantica sa 20-godišnjim iskustvom na području intelektualnog kapitala Karmenka Jelčić Ivanošić i Jelena Obratov, diplomirana pravnica, HDZ -ova vijećnica u Općinskom vijeću općine Tisno. 
 
Iz kategorije: Vijesti