Datum objave: 21. Travanj 2022

JEDRIMA PROTIV DROGE / Startala 23. humanitarna Lions regata koja pomaže borbu protiv ovisnosti i promovira Hrvatsku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska je nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa ponovo domaćin humanitarne dvodnevne Lions regate "Jedrima protiv droge", koja je startala jutros, a održava se u akvatoriju otoka Murtera i nacionalnog parka Kornati. Sudjeluje 38 posada iz cijele Europe. Cilj im je pomaganje u  borbi protiv različitih ovisnosti.

Regata je sinoć otvorena u marini Hramina, a gosti su uživali u domaćim jelima i pićima.

Uz sportski natjecateljski dio, sudionike regate očekuju i brojne druge edukativno - zabavne aktivnosti te razmjena iskustava i novih ideja u duhu zajedničke misije.

Tradicionalna humanitarna regata Jedrima protiv droge u proteklih 23. godine postala je pravi simbol prevencije protiv droge i pomaganja potrebitima. Na posljednjem izdanju Regate 2019. godine tako su prikupljena sredstva za donaciju projekata protiv ovisnosti. Jedan od projekata Neću biti robot iznjedrio je edukaciju mladih i njihovih roditelja kroz razne ineraktivne radionice te predavanja stručnjaka o opasnosti ovisnosti o modernim tehnologijama i savjetima kako na kvalitetan način balansirati zdrav razvoj u današnjem svijetu. Kampanju je u devet osnovnih škola u svim zagrebačkim gradskim četvrtima provela humanitarna organizacija Zajednica Susret, a brojni mladi i njihovi roditelji osvijestili su opasnost od postajanja robova televizije, mobitela, kompjutora i raznih medijskih sadržaja koje bismo trebali koristiti najviše dva sata dnevno. Ujedno su se podsjetili i koliko je važna stvarna osobna interkacija i komunikacija te pomalo zaboravljeno zabavno provođenje vremena s obitelji i prijateljima u prirodi i na svježem zraku.

Pored humanitarnog značaja, Regata Jedrima protiv droge već niz godina promovira Hrvatsku kao lijepu i zanimljivu turističku destinaciju. Ona značajno pridonosi vidljivosti Hrvatske i vjerodostojnosti rada hrvatskih Lionsa među Lionsima Europe. Upravo zahvaljujući trudu i vrijednom radu hrvatskih Lionsa, Zagreb je ove godine u listopadu domaćin Lions Europa Foruma, godišnje konferencije Lionsa Europa na kojem se očekuje više od 1.000 sudionika iz cijelog svijeta.

S gotovo 1,5 milijuna volontera, Lionsi su najveća humanitarna organizacija na svijetu. Pod sloganom „ Mi Služimo“ koji ujedinjuje Lionse cijeloga svijeta, Lionsi pomažu slijepima i slabovidnima, podržavaju inicijative prekida nasilja između mladih, hrane gladne, bore se protiv globalnih epidemija kao što je dijabetes, pomažu područjima pogođenim prirodnim katastrofama i mijenjajući život na bolje, predani su zadovoljavanju potreba na lokalnoj i globalnoj razini. U Lions Distriktu 126 Hrvatska djeluje 60-ak klubova raspoređenih diljem cijele Hrvatske, čijih 1.200 članova/volontera marljivo i kontinuirano rade značajne humanitarne akcije pomaganja potrebitima i koji su priznati i cijenjeni u svojim lokalnim zajednicama.

Iz kategorije: Vijesti