Datum objave: 11. Travanj 2022

ŠIBENSKI BRANITELJI vs GENERAL ADEMI / Još jedna braniteljska udruga i brojni branitelji istupaju protiv generala Ademija i njegove knjige "Samo istina"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ponovno su se oglasili šibenski branitelji kojim se ne mogu pomiriti s tvrdnjama koje o Šibeniku u Domovinskom ratu i bitci za Šibenik u rujnu 1991. godine u svojoj knjizi "Samo istina", iznosi general Rahim Ademi. Nova objava sadrži informaciju o pridruživanju Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, ogranak Rogoznica i većeg broja branitelja, kako navode, borbi za istinu protiv laži i krivotvorina generala Ademija te daju podršku objavama vjerodostojnih podataka i svjedočenja pripadnika i zapovjednika postrojbi, sudionika bitke za Šibenik i bitaka u Domovinskom ratu na šibenskom području.
Objavu prenosimo u cijelosti:

ŠIBENIK, 11. travnja 2022. - Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, ogranak Rogoznica, pridružila se šibenskim braniteljima okupljeni oko Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata "Jastrebovi" i Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko - kninske županije, koji se ne mire s neistinama, krivotvorinama i proizvoljnim ocjenama koje o Šibeniku u Domovinskom ratu i bitci za Šibenik u rujnu 1991. godine u svojoj knjizi "Samo istina", iznio general Rahim Ademi. UDVDR RH čiji je predsjednik Ivica Goleš Sokol, podržava nastavljanje s objavama kojima se pobijaju tvrdnje generala Ademijeve te objave svjedočenja neposrednih sudionika i zapovjednika postrojbi koje su u Domovinskom ratu sudjelovale u bitkama na šibenskom području te bitci za Šibernik.

Osim UDVDR RH, borbi za istinu protiv laži i krivotvorina koje je general Ademi iznio u svojoj knjizi "Samo istina" i praksi objava vjerodostojnih podataka i svjedočenja pridružili su se pripadnici i zapovjednici postrojbi 113. brigade koji su vodili bitku s neprijateljem te zaustavili njegov prodor prema moru na bojišnici od Šibenskog mosta do Pirovca, pripadnici obrane Vodica, te policije i postrojbi koje su se na tom području zatekle u trenutku izbijanja tenkova JNA na Šibenski most.
Svi oni osuđuju način na koji je general Ademi opisao bitku za Šibenik, a posebno način na koji je preuveličao i netočno prikazao svoju ulogu u obrani Šibenika. Osobito su ogorčeni na njegovo uporno negiranje uloge i značaja topničke bitnice s otoka Žirja u obrani Šibenika i vodičke bojišnice, a u narednim objavama posebno će se baviti problemom sramotne neupućenosti generala Ademija u zbivanja na vodičkoj bojišnici u rujnu 1991. godine te ulozi i doprinosu Vodica, vodičkih branitelja dragovoljaca, pripadnika 113. brigade i policije u obrani Šibenika i zaustavljanju neprijatelja u namjeri da presiječe i raskomada Hrvatsku te je tako pokori i osvoji.
Doprinos generala Rahima Ademija u obrani Šibenika nitko od šibenskih branitelja ne negira, ali osuđuje njegov sramotni prikaz bitke za Šibenik i pripisivanje pobjede nad neprijateljem isključivo "njegovim" topovima koji su se, istina je, oglasili u presudnom trenutku, ali tek na kraju sedmodnevne bitke na gotovo 20 kilometara dugoj bojišnici od Šibenskog mosta prema Pirovcu na kojoj se oko 250 branitelja slabo naoružanih odupiralo neprijatelju nanoseći mu gubitke zbog kojih je morao odustati od svog osvajačkog pohoda. Pri tomu su sami branitelji imali gubitke, poginule i ranjene koje general Ademi, koji je neprijatelju "svojim" topovima zadao posljednji snažni udarac, uopće ne spominje.
Zbog toga, ponavljamo, ne možemo i ne smijemo dozvoliti da knjiga generala Rahima Ademija „Samo istina”, koja sadrži laži, krivotvorine, podvale i objede. Ne odričemo generalu Rahimu Ademiju njegove stvarne zasluge i ne osporavamo njegov doprinos u obrani Šibenika i Domovinskom ratu, ali nećemo odustati od bitke protiv laži i krivotvorina u njegovoj knjizi "Samo istina" koju on predstavlja kao jedini vjerodostojni izvor podataka za pisanje povijesti Domovinskog rata.
U objavama koje slijede o bitci za Šibenik svjedočit će;

Ante Buha, u rujanskoj bitci za Šibenik organizator i zapovjednik postrojbi na vodičkoj bojišnici
Draško Čobanov u bitci za Šibenik zapovjednik 3. voda 3. satniji 2. pješačkog bataljuna 113. brigade ZNG-a
Šime Lovrić, pripadnik 1 voda, 2. bojne, 3. satnije 113. brigade ZNG-a,
Denis Ivas, pripadnik 3. voda 3. satniji 2. bojne 113. brigade ZNG-a,
Jere Gracin, u bitci za Šibenik pripadnik 3. voda, 2. bojne, 3. satnije 113. brigade ZNG-a,
Kažimir Huljev, pripadnik 113. brigade ZNG-a kao kurir u 3 satniji kod zapovjednika Emila Maleša,
Branko Celić Kišica, pripadnik 1. A satnije 113. brigade ZNG-a,
Alen Bračanov, pripadnik 1 voda, 3. satnije,2.bojne 113.brigade ZNG-a,
Frane Frkić, zapovjednik 1 satnije, 3. bojne 113. brigade ZNG-a,
Dragan Zorica, zamjenik zapovjednika voda specijalne jedinice policije,
Stjepan Blažinčić, pripadnik specijalne jedinice policije,
Alen Badžim, pripadnik specijalne jedinice policije
Zoran Smolić, pripadnik inženjerijske postrojbe 113. brigade.

Iz kategorije: Vijesti