Datum objave: 07. Travanj 2022

NE SLUŽI NAM NA PONOS / Na šibenskoj rivi, u povijesnoj jezgri montiraju se neprimjereni industrijski stupovi

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Modernizira se javna rasvjeta na šibenskoj rivi. Sva rasvjetna tijela zamjenjuju se suvremenijim i energetski učinkovitijim što je dobrodošlo da nije neprimjerenog izgleda lampiona na dijelu rive koja je dio povijesne jezgre. Taj prostor zahtjeva suptilno dizajnirane lampione, a ne ove koji odgovaraju industrijskoj zoni ili seoskoj cesti. Na to upozoravajuarhitekti i dizajneri s kojima smo pričali, ali nezadovoljan je i dio građana, sudeći prema objavama na društvenim mrežama. Ajde što oni koji donose odluke u gradskoj upravi nemaju nikakav feeling, ali čudi što su za takva rasvjetna tijela dobili suglasnost struke - Konzervatorskog odjela.

"Šibenska riva je lice grada i samim time zaslužuje da s posebnom pažnjom biramo na koji način je ukrasiti, urediti. Montažom rasvjetnih stupova koji se koriste u pogonima "Dalmacijacementa" , "Đure Đakovića" i sličnih industrijskih pogona, pokazujemo svima da nimalo ne cijenimo šibenski "dnevni boravak", naš ponos, našu rivu", napisao je jedan Šibenčanin.

Kada je prije tridesetak godina mijenjana rasvjeta u povijesnoj jezgri, u vrijeme tadašnjeg gradonačelnika Ante Šupuka, lampioni su naručeni u Italiji gdje postoje tvrtke koje se bave njihovim dizajniranjem po narudžbi. Danas o tome očito možemo samo sanjati. Izgubljena je osjetljivost za baštinu, staru gradsku jezgru i vizure povijesnog Šibenika.
Rasvjetna tijela u povijesnoj jezgri su natrijeva i daju toplo, žuto,  a ova moderna rivi bijelo led svjetlo.

Iz kategorije: Vijesti