Datum objave: 06. Travanj 2022

KORUPCIJA / Hrvatska objavila plan borbe protiv korupcije. Namjerava je iskorijeniti do 2030. godine.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Republika Hrvatska, nakon isteka Strategije za suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. godine obznanila je novu Strategiju za sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine. U objavi se naglašava da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta među strateškim ciljevima, a to su činkovito i djelotvorno pravosuđe, javna uprava i upravljanje državnom imovinom.

Autori Strategije za sprječavanje korupcije definirali su korupcija kao društveni fenomen koji ima snažan negativan učinak na vladavinu prava i povjerenje u institucije, kao i na gospodarstvo, demokratsku političku kulturu te društvo u cjelini.
-Ona, naglasili su, nepobitno negativno utječe na gospodarsko blagostanje i prosperitet svih građana te su stoga aktivnosti usmjerene na prepoznavanje, sprječavanje i borbu protiv korupcije na svim razinama prioritet države i cijelog društva. Stoga učinkovita borba protiv korupcije uključuje ne samo nadležna tijela javne vlasti, već i cijelo društvo, poslovnu zajednicu, građane i civilni sektor, kao i međunarodnu zajednicu. Prepoznavanje, sprječavanje i borba protiv korupcije kao društveno neprihvatljivog fenomena uvjetovana je sviješću o društvenim vrijednostima i prihvatljivom ponašanju u društvu s ciljem ostvarenja javnog interesa.

Cilj Strategije je: Ostvarenje modernog demokratskog društva vladavine prava i jakih institucija koje uživaju povjerenje građana, kao temelja blagostanja cjelokupnog društva.

Republiku Hrvatsku ubraja i među države članice Europske unije s najlošijim rezultatom o percepciji građana o korupciji. Čak 97 posto građana Hrvatske smatra da je Republika Hrvatska država raširene korupcije koja izravno negativno utječe na njih i njihov život.

Na pitanje, na kojem je području građanin Republike Hrvatskenajčešće primoran sudjelovati u korupciji, na prvo mjesto građani RH stavljaju zdravstvo s 33,5 posto na drugome je mjestu lokalna samouprava s 15,5 posto, treće je poduzetništvo s 13,4 posto, a četvrto je pravosuđe s 9,4 posto.

Iz kategorije: Vijesti