Datum objave: 04. Travanj 2022

KORAK NAZAD ZA KORAK NAPRIJED / Hrvatska neće ukidati gradove i općine, poziva ih da se sami ukinu ili udruže.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Republike Hrvatske ima previše jedinica lokalne samouprave, a uprave i administracije mnogih postale su preskupe i neodržive. Očekivalo se da bi u pogodnom trenutku moglo doći do teritorijalnog preustroja jedinica lokalne samouprave i smanjivanja njihovog broja na racionalnu mjeru, ali do toga (još) nije došlo. Umjesto toga Hrvatska je poduzela neočekivan korak unazad da bi mogla i naprijed - pozvala je jedinice lokalne samouprave, županije, gradove i općine na samoukidanje, odnosno na spajanje ili barem objedinjavanje administrativnih poslova u cilju smanjenja troškova i veće učinkovitosti. Za te je namjene u državnom proračunu rezervirano 100 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima za poticaje za dobrovoljno funkcionalno, odnosno stvarno spajanje jedinica lokalne samouprave tijekom 2022. godine.
Pozivom na samoukidanje odnosno objedinjavanje administrativnih poslova među jedinicama lokalne samouprave, započela je već dugo priželjkivana reforma. Odluku o samoukidanju ili fukcionalnoj integraciji administracija moraju donijeti same jedinice lokalne samouprave, a o svemu moraju biti pravovremeno informirani svi građani koji žive na njihovim područjima budući da je osnivanje jedinica lokalne samouprave njihovom Ustavom Republike HRvatske zajamčeno pravo.
Jedinice lokalne samouprave koje se samoukinu ili ujedine administracije mogu računati na financijsku pomoć države
, ali kriteriji još nisu razrađeni.
U Hrvatskoj postoji ukupno 428 općina, od kojih 37 ima manje od 1000 stanovnika. Od 42 hrvatska grada njih čak 33 posto ima manje od 10 000 stanovnika. Zajednička im je značajka nedostatak kapaciteta za kvalitetno obavljanje javnih zadaća.
Administrativno - teritorijalna reforma smanjenja broja jedinica lokalne samouprave dobrovoljnim samoukidanjem ili spajanjem koju provodi Hrvatska, već je uspješno primijenjena u brojnim europskim zemljama pa se ne može govoriti o nekim autohtonom hrvatskom rješenju nego o primijeni provjerenog modela. Glavni motiv za samoukidanje ili spajanje trebali bi biti interesi samih jedinica lokalne samouprave, a ne države.

Iz kategorije: Vijesti