Datum objave: 29. Ožujak 2022

ISKRA BRODOGRADILIŠTE ŠIBENIK/ Počinje gradnja prve od šest brzih brodica za hitne medicinske intervencije na otocima

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svečanost polaganja kobilice za prvu od šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe na otocima bit će održana sutra, u srijedu, 30. ožujka u Iskra brodogradilištu u Šibeniku, u nazočnosti predstavnika hrvatske vlade i veleposlanika Slovenije u Hrvatskoj Vojislav Šuc.

Projekt brodice izradila je američka kompanija Metal Shark, koja je svjetski leader u projektiranju tog tipa plovila. Ta brodica dužine 15 m bit će izgrađene od aluminijskih legura i opremljene suvremenom medicinskom opremom, a postizat će maksimalnu brzinu od 35 čvora. Moći će ploviti i u najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena, kada ne mogu djelovati ni helikopteri ni gliseri.

Posao gradnje i opremanja šest brodica za hitnu medicinsku pomoć vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna, a dobio ga je domaći konzorcij u kojem su Iskra brodogradilište Šibenik I
iTehnomont brodogradilište iz Pule na natječaju koji je u lipnju 2020. godine raspisalo Ministarstvo zdravstva za projekt "Uspostave hitne medicinske pomorske službe brzim brodicama". Projekt je sufinanciran sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Europske unije. Ugovoreni rok izgradnje je 24 mjeseca.

“Iskra brodogradilište Šibenik i Tehnomont udružili su se u proizvodni konzorcij kako bi lakše dobili ovaj posao. Ujedinili smo bogato znanje i iskustvo na području proizvodnje zahtijevanih plovila, Imamo veliko iskustvo u gradnji brodova, posebno u aluminiju. Ne može nam se osporiti činjenica da naša brodogradilišta nisu tehnološki potpuno opremljena te stručno i kadrovski sposobna izgraditi vrhunske brodove.Naša suradnje predstavlja velik potencijal za uspješno natjecanje za gradnju brodova i na ostalim tržištima”, kaže….

Plovila će biti stacionirana u Dubrovniku, Supetru na otoku Braču, Šibeniku, Zadru, Rabu i Malom Lošinju.

ISKRA brodogradilište Šibenik vodeće je remontno brodogradilište na istočnoj obali Jadranskog mora specijalizirano, a to znači stručno i tehnički osposobljeno i opremljeno, za popravke, remont, konverzije i održavanje plovila dugih do 90 metara te gradnju novih brodova do 60 metara dužine. Uspješno proizvode aluminijske radne brodice za inozemno tržište, obavljaju remont brodova HRM -a i Jadrolinije, a u posljednje vrijeme i jahti dužine preko 50 metara. To je brodogradilište krajem siječnja 2019. godine preuzela slovenska tvrtka "Iskra", elektro i sistemske rešitve d.o.o. iz Ljubljane. Do sada su proveli velika kapitalna ulaganja u modernizaciju opreme i infrastrukture vrijedna 16 milijuna eura. U toku je gradnja novog plovnog doka i plazme za rezanje aluminija. Ulažu u novi travel lift I operativnu obalu, zgradu za smještaj djelatnika te solarnu elektrana koju sufinancira OIE.

Iz kategorije: Vijesti