Datum objave: 20. Ožujak 2022

DAN SREĆE / Danas je Međunarodni dan sreće. Sreća ne dolazi sama po sebi, mnogo ovisi o nama samima.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ujedinjeni narodni proglasili su 2012. godine 20. ožujka Međunarodnim danom sreće. Na današnji dan slavi se - sreća. Nije rečeno kakva, a nema ni uputa kako se slavi. Bitno je međutim znati da sreća ne dolazi sama po sebi, nego da mnogo ovisi o nama samima i onome što svakodnevno činimo i da svatko uz malo truda i dobre volje može naučiti kako biti sretni čak i onda ako mu u životu baš i cvjetaju ruže.
Ovogodišnji, deseti jubilarni Međunarodni dan sreće u Hrvatskoj neće biti obilježen niti će političari izaći na ulice čestitati Dan sreće građankama i građanima Hrvatske i dijeliti im cvijeće. Možda to neće učiniti zato što su svjesni da su upravo oni odgovorni za aktualno stanje nacije koja je vrlo nisko na međunarodnoj top listi sretnih. Prema aktualnim istraživanjima građani Hrvatske su u Hrvatskoj više nesretni nego sretni. Na ljestvici od 1 do 10 (1=
jako nesretan / 10=jako sretan) osjećaj sreće u Hrvatskoj je na vrlo niskih 6,7. Za razliku od Hrvatske Fincima je u Finskoj jako fino. Finci su najsretniji narod na svijetu, a ispred Hrvatske su po osjećaju sreće u svojim domovinama sve države nastale nakon raspada bivše Jugoslavije.
Inače prema kriterijima UN-a mjerila za utvrđivanje sreće su životni standard, dostupnost pitke vode, dostupnost hrane, izostanak ratnog sukoba, pristup edukaciji, zdravstvenoj zaštiti i općoj sigurnosti zajednice u kojoj se živi, kao i mogućnost za stanovanje u zaštićenom objektu s krovom iznad glave. Po tim bi kriterijima Hrvatska trebala biti vrlo visoko na ljestvici sretnih zemalja, ali nije. Zašto?
Istraživanja su pokazala da u Hrvatskoj među muškarcima i među ženama gotovo svih uzrasta prevladava pesimizam i manjak vjere u bolje sutra te u vlastite potencijale. Više od 74 posto ispitanika eksplicitno je kazalo da uzroci njihove tuge, potištenosti i nezadovoljstva uz sve prednosti koje Hrvatska ima, korupcija, nepotizam i nepoštenje koji su kontaminirali svaku pori hrvatskog društva. Štoviše, Hrvatice i Hrvate najviše ih boli kada se nepoštenje i korupcija otkriju u najvišim krugovima političke uprave državom.
Paradoksalno, ali usprkos tomu građani
Hrvatske više od građana drugih europskih država izražavaju ljubavi prema svojoj državi te posebno hvale njene ljepote, uspjeha u sportu, sigurnosti života, dostupnosti određenih dobara poput besplatnog školovanja, a najsnažnije osjećaje sreće izazivaju im Jadran, hrvatska gastronomija (na prvom je mjestu mlada janjetina s ražnja, a slijede teletina ispod peke, sarma, kulen, pršut, dalmatinska riba, fuži s tartufima, salenjaci, štrukle i kremšnite.)

Istraživanje o sreći u Hrvatskoj provedeno je od siječnja 2021. do siječnja 2022. godine, a obuhvatilo je 981 osobu od 18 do 72 godine, u 15 gradova Hrvatske. Muškarci u istraživanju su odgovarali da bi osjećali sreću kada bi vidjeti više žena u štiklama i suknjama na hrvatskim ulicama, dok bi s druge strane žene bile sretnije u takvim okolnostima kada bi muškarci bili više kavaliri i da ne zaboravljaju na fine manire. I jednima i drugima smeta što se izgubio osobni kontakt ljudi, što su građani Hrvatske sve više na internetu, a sve manje u međusobnim druženjima, te što se neke generacije niti ne znaju družiti ako nisu i mobiteli uz njih. Smeta ih što previše komuniciramo porukama, a što zaboravljamo zvati mobitelom, što je jako puno materijalizma, te što zaboravljamo da novac ne čini ljudsku sreću. Iz rezultata istraživanja je vidljivo da su građani Hrvatske „zapušteni“ i da im nedostaje dobrote, lijepih riječi, da su umorni od negativizma, pesimizma pa čak i panike koju izaziva aktualna situacija. S druge strane hrvatski građani su jako dobri ljudi i vrlo brzo ispod „krute površine“ koja je sustav obrane, izlazi na vidjelo njihova volja pomoći i biti susretljiv, pa čak i biti sretan uz sam malo poticaja

Istraživanje je provela poslovna zajednica Osjeti Hrvatsku specijalizirala za poduzetništvo i sociološke odnose koja je izrasla je iz gospodarskih aktivnosti kroz nevladinu udrugu Ženski poduzetnički centar - najveću i najučinkovitiju hrvatsku mrežu poduzetnica. Poslovna zajednica Osjeti Hrvatsku, nevladina je, neprofitna, nestranačka inicijativa, organizacija i skup stručnjaka koji žele bolju Hrvatsku za sve.

Iz kategorije: Vijesti