Datum objave: 09. Ožujak 2022

VOJNA OBUKA / Domovinski pokret traži uvođenje vojne obuke i osnivanje nacionalne garde Republike Hrvatske

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Agresija Rusije na UKrajinu i aktualni rat koji je u temelju uzdrmao svijetsko gospodarstvo, a uz to prijeti da se poput požara proširi i na druga pa i Hrvatskoj bliska područja, aktualizirao je mnoge teme o kojima se do sada govorilo tek sporadično. Jedna od tih tema tih rasprava bilo je i uvođenje obveznog vojnog roka odnosno barem elementarne vojne obuka. Na takva su razmišljanja i prijedloge uglavnom odmahivalo rukom pa i gledalo s omalovažavanjem. Međutim situacija se doslovno preko noći dramatično promijenila pa su se mnogi sjetili i one navodno autentične Titove uzrečice; Živimo i radimo kao da će 100 godina biti mir, a spremajmo se kao da će sutra biti rat.
U svjetlu zbivanja u Ukrajini oglasio se Domovinski pokret, koji je na konferenciji za medije predložio da se u Hrvatskoj uvode vojna obuka i ustroji nacionalna garda.
-Svjedoci smo dramatičnih sigurnosnih događanja koja ugrožavaju ne samo sigurnost Europe, nego prijete da prerastu i u treći svjetski rat s katastrofalnim posljedicama - ističe Domovinski pokret čiji je Odbor za nacionalnu sigurnost i obranu razmatrao situaciju u Hrvatskoj i Europi, zaključio da Hrvatska nije pripremljena za takve ugroze. Stoga će Domovinskog pokreta u Saboru inicirati žurnu proceduru za uvođenje vojne obuke te ustrojavanje hrvatske nacionalne garde koja bi pokrivala hrvatski teritorij, sukladno sa sigurnosnim događanjima u državama Europske unije.

Foto: MORH

Iz kategorije: Vijesti