Datum objave: 01. Ožujak 2022

ONI MOGU SVE / Djeca i mladi s invaliditetom u Šibeniku na prvom tečaju ronjenja za njih

Diana Ferić
Diana Ferić

Uvijek podižite ljestvicu malo iznad svojih mogućnosti, jer samo tako možete naprijed, poručuju iz šibenske Udruge „Aurora” koja okuplja djecu i mlade s invaliditetom. Oni su još jednom podigli tu ljestvicu, ovog puta na dvodnevnom tečaju ronjenja. Priključili su im se i šibenski ronioci te Karmen Herceg, poznata šibenska modna kreatorica koja je teški tjelesni invalid i zaljubljenica u plivanje.

Tečaj je vodio  Matjaž Repnik iz Slovenije, PADI IDC staff instruktor i  PADI TEC DEEP instruktor. 

„To je prva  prezentacija ronjenja za osobe s invaliditetom u povijesti Šibenika. Na njoj su sudjelovali i naši ronioci  kako bi se educirali za rad s osobama s invaliditetom. Mislim da je najbitnija stvar da su oni spremni proći sve edukacije kako bi u Šibeniku imali instruktore ronjenja za osobe s invaliditetom. Ne moram ni naznačiti koliko bi to značilo za sam grad i u sportskom i u turističkom aspektu, jer trenutno nitko uz sve licence ne provodi inkluzivno ronjenje, a svjesni smo činjenice da sve više osobe s poteškoćama kao turisti  dolaze u naš grad i traže dodatne sadržaje, a i sami žitelji grada žele poboljšati kvalitetu života. Nastojimo i što više osoba s poteškoćama uključiti u naše programe pa stalno pratimo sve domaće i svjetske sportske programe za osobe s invaliditetom. Tako smo prošle godine stupili u kontakt s gospodinom  Repnikom i dogovorili ovaj tečaj”, kaže Marijana Rajić, predsjednica udruge „Aurora”.

Ta udruga postoji  već 9 godina i okuplja djecu i mlade s tjelesnim invaliditetom. Posljednje tri godine usmjereni su upravo  na organizaciju sportskih aktivnosti  osoba s invaliditetom. Nakon završene edukacije iz W-slaloma troje mladih u invalidskim kolicima uključili su jednom tjedno u redovne treninge. U Karate Klubu OSI Krka Šibenik trenira trenutno 9 djece i mladih s invaliditetom. Predsjednica Rajić je  završila je prije dvije godine  prvi stupanj Halliwick terapije, a u ovoj godini u planu je i drugi stupanj kako bi u Udruzi dobili licenciranog trenera za  program terapijskog   plivanja za osobe s teškoćama. 

FOTO: Facebook

 
Iz kategorije: Vijesti