Datum objave: 15. Veljača 2022

NAJGORI SMO / Izuzetno malo žena u upravama hrvatskih kompanija, gori smo od Rumunjske, Bugarske B i H -a...

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoć sve većem broju konkretnih inicijativa i podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i poticanju nediskriminacije žena u različitim sferama života, prilikom popunjavanja mjesta u upravnim odborima najvećih hrvatskih kompanija, žene su i dalje u manjini.

Najnovije istraživanje pokazalo je da uprave vodećih hrvatskih kompanija (rangirane po tržišnoj kapitalizaciji) u svom sastavu i dalje imaju izrazito mali postotak žena. Podzastupljenost u korporativnim upravljačkim strukturama prisutna je i u uspješnim kompanijama u regiji JI Europe, potvrđuje istraživanje poslovne škole COTRUGLI provedeno na reprezentativnom uzorku najvećih javno izlistanih dioničkih kompanija u 8 zemalja: Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj.

Zaostatak u odnosu na europski prosjek

Analiza sastava uprava 15 najvećih hrvatskih dioničkih kompanija otkriva da prosječan udio žena u sastavu uprava iznosi samo 16,5 posto. Drugim riječima, Hrvatska se u usporedbi s ostalim zemljama uključenima u ovo istraživanje smjestila na samo začelje! Neznatno veći postotak imaju Bugarska (16,95%) i Rumunjska (17,55%), a potom i susjedne Slovenija (18,56%), BiH (19,86%) i Crna Gora (20,77%). Optimizam vraća Srbija s postotkom od 27,25 te Makedonija koja bilježi najbolji rezultat u regiji s 33,98% žena u upravama najvećih makedonskih dioničkih kompanija.

Za usporedbu, žene u europskim malim, srednjim i velikim kompanijama zauzimaju 35 posto mjesta u sastavu uprava. Podaci Europskog instituta za ravnopravnost spolova (European Institute for Gender Equality) navode Francusku kao zemlju s najvišim postotkom žena u upravama tamošnjih dioničkih kompanija - čak 45 posto., piše Index.hr.

FOTO: Ilustracija, KAportal

 

Iz kategorije: Vijesti