Datum objave: 09. Veljača 2022

ŠTO SE DOGAĐA / Šibenska tvrtka "Pražen putovanja" ponudila vrtoglavih 3 300 eura po četvornom metru za objekte Dalmacijavina, ali nema uplate

Diana Ferić
Diana Ferić

Krajem siječnja istekao je rok u kojemu su "Pražen putovanja" iz Brodarice kod Šibenika trebala uplatiti 44,52 milijuna kuna za nekadašnju vinariju "Dalmacijavina" u stečaju u Kaštel Starom.

Općinskom sudu u Splitu nije, međutim, ni u petak 4. veljače, pristigla obavijest od strane uplatitelja, niti od strane Financijske agencije da je ta novac položen, prenosimo iz .Slobodna Dalmacija

Kako im je rečeno u Sudu, uzima se u obzir vrijeme potrebno za dostavu takve obavijesti, koje može biti nekoliko dana. Nakon toga sud, ako obavijest i dokaz o uplati izostanu, donosi rješenje o dosudi nekretnine sljedećem kupcu, ponuditelju Juri Ivanoviću i određuje mu rok za polaganje kupovnine, s time da će u tom rješenju najprije oglasiti nevažećom dosudu kupcu "Pražen putovanja", sve sukladno odredbi čl. 103. st. 6. Ovršnog zakona.

Inormaciju o tome je li uplata obavljena namjeravali smo zatražiti i od Marija Pražena, vlasnika "Pražen putovanja", no on se nije javljao na naše pozive na mobitel, piše Slobodna Dalmacija.

Tvrtka iz Brodarice koja se bavi autobusnim prijevozom turista i učenika kupila je, podsjetimo, nekretninu poznatu i pod starim imenom "Vinalko", na elektroničkoj dražbi održanoj od 16. studenog do 1. prosinca prošle godine, ponudivši iznos deseterostruko veći od početne cijene. Time je za 20.000 kuna pretekla ponudu Jure Ivanovića iz Livna (Bosna i Hercegovina), dok je treći najviši iznos od 5,38 milijuna kuna ponudila kaštelanska prijevoznička tvrtka "Fraternitas" Darka Bošnjaka.

Upravo izlicitarini iznos od gotovo šest milijuna eura koji daje cijenu kvadrata od fantastičnih 24.500 kuna ili gotovo 3300 eura izazvao je dodatnu pozornost javnosti.

Unatoč podatku da se "Vinalko" nalazi na atraktivnoj lokaciji uz more, u blizini novoizgrađene luke, te da se po kaštelanskom GUP-u nalazi u zoni s oznakom M6 – mješovita namjena – povijesne jezgre, stambena, poslovna, javna i društvena, dojam je kako je ova derutna poslovno-skladišna zgrada precijenjena.

Dražba je inače održana u ovršnom postupku koji je pred Općinskim sudom u Splitu pokrenuo splitski odvjetnik, koji je zastupao "Dalmacijavino" u parnicama vođenim tijekom stečajnog postupka. Kako zbog blokade računa tvrtke nije uspio naplatiti svoje potraživanje u iznosu od 3,3 milijuna kuna bez PDV-a, pokrenuo je ovrhu.

Prema stanju u spisu, Pražen kupovninu nije položio do 27. siječnja, a do tog datuma nitko od ponuditelja na dražbi održanoj kod Financijske agencije (FINA) nije povukao svoju ponudu. Osobama koje su uplatile jamčevinu, a nisu sudjelovale na dražbi svojim ponudama, jamčevina je vraćena, također su informacije splitskog Općinskog suda. U izvješću stečajne upraviteljice "Dalmacijavina" Natalije Mladineo, objavljenom na e-Oglasnoj ploči splitskog Suda, navodi se pak da je jamčevinu od 533.000 kuna uplatilo deset natjecatelja. Više pročitajte  u Slobodna Dalmacija.

Iz kategorije: Vijesti