Sidebar Menu

Datum objave: 09. Veljača 2022

EUROKUNA / Priča o kuni na hrvatskoj kovanici eura nije skandal, to je samo nova epizoda u serijalu hrvanja Hrvatske s vlastitom valutom

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Aktualna priča o kunoznom "dizajnu" tzv. hrvatske kovanice eura kojom hrvatska vlast sramoteći Hrvatsku zabavlja Europu pa i dobar dio svjetske javnosti, na žalost nije skandal nego je samo nova epizoda u osebujnom serijalu hrvanja Hrvatske s vlastitom valutom, najvažnijim elemenata svoje državnosti i suvereniteta. Naime način na koji je proveden natječaj za dizajn hrvatske kovanice eura i još više praksa odlučivanja o "najboljem" rješenju nešto je što su Hrvati već vidjeli. Povijest se ponavlja jer se u protekla trio desetljeća neke stvari nisu ni za nijansu promijenile. Počeo je u usred Domovinskog rata u kolovozu 1991. godine, nepunih mjesec dana prije napada JNA na Šibenik i u jeku bitke za međunarodno priznanje Hrvatske. Tada je posebna državna komisija koju je imenovao predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman odlučila da će novac slobodne i neovisne Hrvatske biti hrvatska kruna te da će se stoti dio jedne kune zvati banica. Prijedlog je prihvatila Vlada i donijela Uredbu u kjojoj piše da je novčana jedinica Republike Hrvatske hrvatska kruna, koja se dijeli na sto banica.Na natječaju za dizajn hrvatske krune posao su dobili vrhunski meštri Miroslav Šutej, Šimun Šutej i Vilko Žiljak. Poslani su Njemačku gdje su radili pripremu za tiskanje novca suverene i slobodne Republike Hrvatske, ali posao nisu uspjeli dovršiti jer ih je netko (nikada se nije doznalo tko, kako i zašto) obavijestio da se hrvatska valuta neće zvati kruna nego kuna. Došlo je do žestoke rasprave u Saboru. Oporba je ukazivala na činjenicu da kruna ima korijene i kontinuitet u hrvatskoj povijesti, a da je kuna službeni novac bila samo u ustaškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Upozoravalo se da bi uvođenje valute koja bi se zvala kuna moglo dodatno stiugmatizirati Hrvatsku te otežati njen međunarodni položaj i ugled. U Saboru je u jednom trenutku zastupnik Škrabalo kazao: - Hrvatskoj u ovom trenutku ne trebaju ni 'YU' ni 'U'' te predložio da se o tou odlučuje referendumom. Škrabala su porazili Vice Vukojević i Dalibor Brozovićtvrdnjom da je krzno kune Hrvatima stoljećima bilo obračunska jedinica i naturalno sredstvo plaćanja. Konačno 29. srpnja 1993. godine Sabor je sa 70 glasova za i 21 glasom protiv te 10 suzdržanih glasova odlučio da se hrvatska valuta neće zvati kruna nego kuna. Hrvatska kuna puštena je u opticaj 30. svibnja 1994. godine. Tada je zamijenila hrvatsku ratnu surogat valutu koja se zvala hrvatski dinar.
Naravno, kuna je u antifašističkoj Europi dočekana namrgođena čela, a odmah je izbio i skandal. Naime novčanica od 10 kuna bila je identična njemačkoj novčanici od 10 maraka. Njemačka je zahtijevala da se ta novčanica kune povuče iz opticaja
, ali Hrvatska spornu novčanicu nije povukla iz opticaja već joj je samo promijenila boju iz ljubičaste u zelenkasta. Slijedio je skandal s kovanicom od 5 kuna na kojoj je otisnut srbizam smeđu medvjed umjesto hrvatskog naziva mrki medvjed. Slijedio je novi pravopisno gramatički skandal s novčanicom od 200 kuna; kažu li Hrvati dvjesto ili dvjesta? Bilo je problema i s kovanicama lipe te još nekih nesporazuma u koje se uklapa i skandalozni početak rastanka s kunom koja se trebala zvati kruna, a ličila je na njemačku marku.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.