Datum objave: 09. Veljača 2022

SAMOTESTIRANJE UČENIKA / Prvih 300 000 testova stiže u Dalmaciju, evo što kaže ministar Fuchs

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je u razgovoru za HRT da je počela distribucija testova za samotestiranje učenika na koronavirus.

Postupak brzog antigenskog samotestiranja učenika na koronavirus Fuchs je nazvao "de facto postupkom ukidanja samoizolacije učenika kako bi svi oni koji nisu bolesni bili u školi". Također je poručio da se ne radi ni o kakvom koraku prema obaveznom testiranju ili cijepljenju djece, piše Index.hr.

Fuchs je rekao da je jučer otišao prvi dio testova, oko 300.000, prema Dalmaciji.

"Krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna sve škole će raspolagati testovima"

"Naravno, idemo prioritetno prema otocima, tu je nešto teža distribucija, i zato smo išli prvo prema dalmatinskim regijama. Ostatak do milijun stiže danas ili je možda već danas čak u skladištima Civilne zaštite, i tog trenutka kad se ti testovi zaprime u Civilnoj zaštiti, isti čas idu dalje prema školama. Mislim da će do kraja tjedna ili početkom sljedećeg tjedna sve škole raspolagati testovima", rekao je Fuchs.

"Mi smo rekli da je to testiranje učenika dobrovoljno i da će roditelji u jednom papiru deklarirati hoće li ili neće provoditi testiranje svog djeteta", rekao je.

Što ako netko odbije?

"Svi oni koji to odbiju, njima se de facto, niti djeci, naravno, neće dogoditi ništa, jedino što onoga trenutka kad se pojavi neki pozitivni učenik u razredu, ili eventualno netko iz okruženja tog djeteta bude bolestan, to dijete će onda morati ići u izolaciju", rekao je Fuchs.

 

Rekao je i da se radi o testovima vrlo sličnima onima koji se mogu kupiti u ljekarnama te da se za razliku od PCR-a ne ulazi duboko u nos s testnom vaticom ili štapićem, već se bris uzima iz prednjeg dijela nosne šupljine i radi se o vrlo jednostavnom zahvatu.

Nema represivnih mjera

Fuchs je rekao i da roditeljima koji neće testirati djecu, a reći će da su bila negativna, neće moći ući u trag jer ne kane primjenjivati nikakve represivne mjere.

"Nadam se da su roditelji dovoljno odgovorni i da neće varati jer se ovo čini zato da bi obrazovni sustav praktički ukinuo samoizolaciju koristeći sustav samotestiranja", poručio je.

Također je rekao da ovo nije nikakav korak do obaveznog testiranja ili cijepljenja djece.

"Ove nekakve parole, povici i peticije 'Ne damo djecu' su prilično neshvatljive, ja ih ne razumijem, nitko djecu ne dira. Dapače, nakon ove dvije godine pandemije činimo sve kako bismo djeci omogućili što normalniji život i što bolje pohađanje škole", poručio je Fuchs.

Foto/screenshot: EPA/HRT

 

Iz kategorije: Vijesti