Datum objave: 07. Veljača 2022

NIŠTA OD KUNE / Dizajner povukao svoj prijedlog nakon skandala, struku nisu slušali

Diana Ferić
Diana Ferić

Stjepan Pranjković, autor kovanice od jednog eura u dopisu HNB-u napisao je da povlači svoj prijedlog nakon što se ispostavilo da je kuna na kovanici preuzeta s fotografije britanskog fotografa i to bez dozvole, javlja Index.

Motiv kune dizajnera Stjepana Pranjkovića se gotovo u potpunosti poklapa s fotografijom te iste životinje u divljini koju je snimio škotski fotograf Iain H. Leach,a reagirao je i fotograf koji je kazao da s njim nitko nije kontaktirao, da je fotografija zaštićena i da je pokraden

"Potaknut neugodnom atmosferom, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava", napisao je Pranjković Komisiji za novac HNB-a, prenosi Media Servis.

"Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti", dodao je, prenosi Index. 

Komisija za novac HNB-a danas će održati sjednicu na kojoj će se, između ostalog, očitovati o dopisu Stjepana Pranjkovića, o čemu će javnost biti izvještena.

Podsjetimo, Pranjoković je za svoj rad dobio 70.000 kuna. On je autor i dva drugoplasirana rada za koje je dobio dva puta po 35.000 kuna.

 Odluku o tome kako će izgledati hrvatske kovanice eura su donijele dvije komisije. Jedna od članica bila je i predstavnica Hrvatskog dizajnerskog društva Ira Payer. Na Facebooku je odgovorila na pitanje “kako se moglo dogoditi da je na kovanici s motivom kune zapravo samo izrezana fotografija s photoshop filterom” tj., kako je moguće da dizajn zapravo “uopće nije dizajn, već improvizacija”.

Profesionalan rezultat bio bi incident”

Odgovor je jednostavan. Cijeli proces je točno tako bio oblikovan i profesionalan rezultat bi bio incident”, rekla je Payer nakon čega je opisala cijeli proces. Prvo je spomenula natječaje koje provodi Hrvatsko dizajnersko društvo. Istaknula je da Društvo u tom slučaju traži rad koji zadovoljava standarde.

Propisan je sadržaj, prezentacija ima 20-ak stranica, jasan je koncept i sustav, jasno je što su reference, što je interpretacija, i uglavnom je jasan cijeli proces kako se do rješenja došlo. Ukratko, žiri ima pred sobom cjeloviti projekt. U žiriju su i dizajneri i naručitelji, o svakom radu se diskutira, svatko govori o onom segmentu o kojem zna najviše”, rekla je Payer.

Vrlo malo radova gdje se prepoznala profesionalna ruka”

Ipak, natječaj je provodio HNB, a kako kaže Payer, Komisija za novac nije željela implementirati ništa od njihove pozitivne natječajne prakse.

Željeli su da se na natječaj jave svi koji to požele i pošalju po jedan A4 list papira s bilo kako nacrtanom kovanicom i par riječi objašnjenja ako je potrebno. Takvih – svakojakih – radova stiglo je više od 1.300. U tom moru svega i svačega bilo ih je vrlo malo u kojima se prepoznala profesionalna ruka, odnosno – dizajn”, navodi Payer.

Nisu uvaženi brojni apeli

Rekla je kako službenog žirija nije bilo, već je povjerenstvo dobilo zadatak pregledati više od 1300 radova i dodijeliti bodove kako bi se napravila rang lista od 9 radova po motivu.

Komisija za novac je potom odlučila o nagradama, o kojima smo saznali iz medija. Organizator nije prihvatio sugestije o promjeni propozicija, nije prihvatio ni moju pomoć niti HDD-a (koji im je i dodatno pisao). Također nisu uvažili moj apel da se organizira barem jedna sjednica na kojem će se svi radovi staviti na stol i prodiskutirati uži izbor jer se ne može dozvoliti da Komisija za novac odlučuje o nagradama na taj – sasvim pogrešan – način, i da bira među radovima za koje je iz aviona jasno da ne barataju osnovnim pravilima struke. Nije uvaženo. Ako je slučajno netko došao to kraja ovog statusa, evo to je razlog zašto imamo ovakve rezultate”, zaključila je Payer na Facebooku.

FOTO: Pixell, Screenshot

Iz kategorije: Vijesti