Datum objave: 31. Siječanj 2022

EURO / Građani Hrvatske bit će zaštićeni od poskupljenja pri uvođenju eura Etičkim kodeksom i web aplikacijom

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svjesna da će sigurno biti zlouporaba i da će doći do neopravdanog povećavanja cijena pri uvođenja Eura u Hrvatsku, Vlada je odlučila poduzeti mjere da se takva, nepoštena praksa, onemogući, odnosno ublaži. Poskupljenja su praktično neizbježna jer će trgovci, ugostitelji i svi ostali koji posluju izravno s potrošačima morati izraziti cijene u eurima te da će ih nastojati „zaokružiti”, a to sigurno neće raditi na niže nego na više iznose. Građani Hrvatske suočeni su s opasnošću i od većih neopravdanih poskupljenja i lova u mutnom kojeg.
Od svega toga hrvatska Vlada odlučila je, kako javlja „Jutarnji list”, zaštiti građane i spriječiti nepoštenu poslovnu praksu uvođenjem Etičkog kodeksa. Namjera je, obrazlaže Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, pozvati sve poslovne subjekte koji posluje u direktnom odnosu s potrošačima bit da se pridruže inicijativi s ciljem ispravnog preračunavanja i iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti, bez neopravdanog povećanja.

Kodeks je deklaratoran i u naravi je to samo zbir etičkih normi čija primjena nije obvezna. Želja je Ministarstva gospodarstva da taj Etički kodeks potakne poduzetnike na transparentno poslovanje. Poduzetnici koji prihvate Kodeks dobit će posebnu identifikacijsku oznaku tako da će potrošač vidjeti koji mu se trgovac i poslovni subjekt pridružio te tako znati da se radi o pouzdanom subjektu koji nije iskoristio uvođenje eura za neopravdano povećanje cijene robe ili usluge.

Etički kodeks bit će dostupan na web aplikaciji na kojoj će građani Hrvatske moći iznositi svoja iskustva, mišljenja, kritike i pohvale.
Iako nije izričito kazano u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a to znači i u Vladi RH smatraju da će to biti dovoljno da se spriječe moguće zlouporabe pri uvođenju eura u Hrvatsku.

Iz kategorije: Vijesti