Datum objave: 26. Siječanj 2022

SINDIKAT POMORACA UPOZORAVA / Domaće kompanije izrabljuju vježbenike - pomorce i zloupotrebljavaju državne subvencije

Diana Ferić
Diana Ferić

Sindikat pomoraca Hrvatske pozvao je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na hitne izmjene Programa o sufinanciranju ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi za razdoblje od 2021. do 2024., piše Novi list

Iz Sindikata su već, zajedno s Udrugom posrednika u zapošljavanju pomoraca (CROSMA), te udrugama pomorskih kapetana i strojara, upozoravali da je Program štetan po mlade pomorce koji prvi put traže zaposlenje te ide izravno u korist dijela domaćih brodara koji poticaje koriste kako bi zaposlili prekomjeran broj vježbenika koje kasnije ne zapošljavaju kao časnike, a na brodovima ih koriste kao obične mornare.

Sindikat je, prema riječima glavnog tajnika Nevena Melvana, sada dobio i konkretne pritužbe vježbenika koji su na brodovima bili ukrcani službeno kao kadeti, ali su radili kao članovi niže posade, pri čemu im je isplaćivana niža, kadetska plaća, umjesto plaće mornara, i to koju subvencionira država, piše Novi list.

Riječ je o iznosu od gotovo devet milijuna kuna za ovu godinu, te više od po sedam milijuna za iduće dvije, pri čemu po sadašnjim kriterijima, strani brodari koji u stvarnosti zapošljavaju golemu većinu hrvatskih časnika u međunarodnoj plovidbi nemaju gotovo nikakve šanse sudjelovati u raspodjeli ovih sredstava, jer se koeficijent za dodjelu određuje prema omjeru ukupnog broja dana plovidbe svih vježbenika i vježbenika iz Hrvatske, pri čemu domaći brodari koji uzimaju gotovo isključivo domaće »kadete« i to u brojkama daleko iznad stvarnih potreba, imaju uvjerljivo najbolje koeficijente.

To potvrđuje i tablica raspodjele subvencija u ovoj godini, prema kojoj je praktički cijeli iznos pripao domaćim brodarskim tvrtkama.

'U najkraćim crtama, uz ovakav Program koriste vježbenike kao besplatnu radnu snagu, u tih godinu dana koliko kadetura traje, a da stvar bude gora, nakon odrađenog vježbeničkog staža ih ne zapošljavaju jer nemaju realnu potrebu za tolikim brojem časnika i sve to rade na trošak Ministarstva, odnosno svih poreznih obveznika', kaže Melvan.

Svrha programa nije subvencioniranje brodara, nego mladi hrvatski pomorci, budući časnici kojima bi se trebao osigurati dostojan završetak obrazovanja i odrađivanje vježbeničke prakse koja će im jamčiti nastavak karijere za koju su se školovali.

'Smatramo da ovaj program ne smije imati svrhu dodatnog sufinanciranja hrvatskih brodara koji su ionako velik broj brodova registrirali upravo izvan Republike Hrvatske te tako izbjegli primjenu propisa Republike Hrvatske, kao i podmirivanje raznih obveza koje proizlaze iz hrvatskog zakonodavstva.

Osim toga, broj pomorskih kompanija i brodova koji uistinu plove pod hrvatskom zastavom je iznimno mali te nisu ni približno dovoljni za ukrcaj svih hrvatskih časnika', kaže Melvan.

Iz kategorije: Vijesti