Datum objave: 17. Siječanj 2022

U SPOMEN NA SV. ANTU PUSTINJAKA / Najavljena obnova špilje posvećene svetcu po kojem je šibenski kanal dobio ime

Diana Ferić
Diana Ferić

Zajedničkom molitvom koju je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić ispred crkve/špilje posvećene sv.Anti Pustinjaku danas je na malom brodskom pristaništu u kanalu sv. Ante, prigodno obilježen spomendan sveca zaštitniku šibenskog kanala koji je po njemu dobio ime. Organizatori su šibenska biskupije i Javna ustanove Priroda Šibensko-kninske županije , a prisutni su bili šibensko – kninski župan dr.sc. Marka Jelića, vjernici te predstavnici udruge ,,Latinsko idro” iz Murtera,

 

Špilja sv. Ante smještena je u stijenama jugoistočne obale Kanala sv. Ante, na 12 m nadmorske visine. U srednjem vijeku,najkasnije u 14.st., špilja je sakralizirana i adaptirana u crkvu posvećenu sv. Antunu Opatu iz Egipta – jednom od prvih poznatih pustinjaka koji se danas smatra začetnikom monaštva. Od početka 15. st . ova špiljska crkva se u arhivskim dokumentima spominje i kao eremitorij – mjesto gdje se pustinjaci (eremiti) povlače u izolaciju od javnosti kako bi prakticirali isposnički način života. Unutrašnjost crkve omeđuje prirodna stijena,a otvor djelomično prikriva kameni zid. Od crkvenog interijera očuvana su dva oltara i kamenica uvijek puna pitke vode, koja se nakon kiše cijedi sa stropa špilje , s uklesanim natpisom na latinskom jeziku koji završava 1454. godinom (MCCCCLIIII). Crkva u špilji sv. Ante bila je korištena do prve polovice 20. st. Uslijed ratnih zbivanja 1930. špilja gubi svoj sakralni značaj.

 

“Pretpostavlja se da je posljednje bogoslužje održano prije stotinjak godina čime ovaj znak štovanja sv. Ante Pustinjaka dobiva još više na značaju. U pripremi je i projekt sanacije crkve/špilje sv.Ante u suradnji s Konzervatorskim odjelom MINGOR-a u Šibeniku”, istaknula je mr.sc. Anita Babačić Ajduk ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, ustanove koja upravlja tim dijelom prirodno – kulturne baštine.

Iz kategorije: Vijesti