Datum objave: 25. Prosinac 2021

PAPA FRANJO / Isus nas poziva vrednovati i otkriti u životu male stvari. Odreknimo se stoga žaljenje za veličinom koju nemamo.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

-Danas se sve preokreće – rekao je papa Franjo u propovijedi na misi slavljenoj na Badnjak u bazilici svetoga Petra. -Bog ne traži snagu i moć, traži nježnost i nutarnju malenost. Bog ne jaše na veličini, nego se spušta u malenost. Malenost je put koji je izabrao kako bi došao do nas, kako bi dotaknuo naša srca, spasio nas i vratio na ono što je bitno.
-Bog se objavljuje, ali ljudi ga ne razumiju – rekao je papa Franjo potičući sve na duboko razmišljanje. -Isus se rađa kako bi služio, a mi provodimo godine tražeći uspjeh. Čini se malenim u očima svijeta, a mi nastavljamo tražiti veličinu po mjerilima svijeta, možda čak u njegovo ime. Bog se ponizuje, a mi se želimo popeti na pijedestal. Svevišnji pokazuje poniznost, a mi se želimo pokazati. Bog traži pastire, nevidljive; mi tražimo vidljivost. Bog u svijet dolazi malen. Njegova se veličina nudi u malenosti.

-Onoga koji obuhvaća svemir treba držati u naručju. Njega, koji je stvorio sunce, valja ugrijati. Utjelovljenu nježnost treba maziti. Beskrajna ljubav ima maleno srce koje ima lagane otkucaje. Vječna je Riječ dijete, odnosno nesposobno govoriti. Kruh života valja hraniti. Stvoritelj svijeta nema doma. Danas je sve preokrenuto – rekao je Papa.

Govoreći o milosti malenosti, Papa je objasnio što to konkretno znači;
-To znači vjerovati da Bog želi u našem životu doći u malenim stvarima, želi boraviti u svakodnevnim stvarnostima, jednostavnim gestama koje činimo kod kuće, u obitelji, u školi, na poslu. To je poruka velike nade: Isus nas poziva vrednovati i otkriti u životu male stvari – kazao je te potaknuo – Ostavimo stoga iza sebe žaljenje za veličinom koju nemamo. Odreknimo se jadanja i obješena nosa, pohlepe koja ostavlja nezadovoljstvo!

-Osim toga – rekao je – Isus ne želi doći samo u malim stvarima našega života, nego i u našoj malenosti: u našem osjećaju slabosti, krhkosti, osjećaju da smo neprikladni, možda čak i pogrešni. Stoga je istaknuo poruku koju nam Bog ostavlja u ovoj posebnoj noći: Tvoja me malenost ne plaši, tvoje me slabosti ne uznemiruju.

-Sestro, brate, ako te, kao u Betlehemu, tama noći okružuje, ako osjećaš oko sebe hladno ravnodušje, ako ti rane koje nosiš u sebi govore: 'Nisi važan, ništa ne vrijediš, nikada nećeš biti voljen onako kako želiš', ove ti noći Bog odgovara. Ove ti noći govori: Volim te takvoga kakav jesi.

-Isus je po rođenju okružen upravo malenima, siromašnima, pastirima koji su bili tamo kako bi radili, jer su bili siromašni i njihov život nije imao radno vrijeme, ovisio je o stadu – rekao je Papa te se osvrnuo na težinu rada snažno ističući dostojanstvo čovjeka i rada.
-Bog ove noći dolazi ispuniti težinu rada dostojanstvom. Podsjeća nas koliko je važno radom dati čovjeku dostojanstvo, ali i dati dostojanstvo ljudskom radu, jer čovjek je gospodar, a ne rob rada. Na dan života ponavljamo: previše je smrti na radu! I zauzmimo se za to.
-Prihvatiti malenost – dodao je – znači i zagrliti Isusa u današnjim malenima. Oni su najsličniji Isusu koji je rođen siromašan, i želi da ga se u njima časti. U ovoj nas noći ljubavi spopada samo jedan strah: raniti ljubav Božju, raniti ju prezirući siromahe našim ravnodušjem. Oni su Isusovi miljenici koji će nas jednoga dana dočekati u nebu. Ne gubimo iz vida nebo, brinimo se o Isusu sada, milujući ga u potrebitima, jer se s njima poistovjetio.

-Kao u Isusovim jaslicama, i danas su na sinodski put pozvani jednostavni i učeni ljudi. Šireći pogled iz Isusovih jasla, naziru se mudraci koji su na hodočašću kako bi se poklonili Gospodinu. Oko Isusa se sve slaže u jedinstvo; nema više samo posljednjih, pastira, nego i učenih i bogatih, mudraca. U Betlehemu su zajedno siromašni i bogati, oni koji se klanjaju poput mudraca i oni koji rade kao siromašni.

Papa Franjo je objasnio da se sve sjedinjuje kada je Isus u središtu, te pojasnio:
-Ali ne naše ideje o Isusu, nego On, Živi. Gledajmo mudrace koji hodočaste te kao sinodalna Crkva, u hodu, idimo u Betlehem gdje je Bog u čovjeku i čovjek u Bogu; gdje je Gospodin na prvom mjestu i gdje mu se klanjaju; gdje su posljednji na mjestima koja su najbliža Njemu; gdje su pastiri i mudraci zajedno u bratstvu jačem od svake klasifikacije. Neka nam Bog dade da budemo Crkva koja se klanja, siromašna i bratska. To je bitno. Vratimo se u Betlehem.

-Život je hodočašće – rekao je na kraju Papa. -Ustanimo, probudimo se jer se noćas upalilo svjetlo. To je nježno svjetlo i podsjeća nas da smo u svojoj malenosti voljena djeca, djeca svjetlosti. U božićnoj se noći pali svjetlo koje nitko nikada neće ugasiti .

Izvor: Vatican News

Iz kategorije: Vijesti