Datum objave: 18. Studeni 2021

VUKOVAR / Krenula Kolona sjećanja - cijela Hrvatska duguje Vukovaru!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vukovar se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenog slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom Vukovaru.

U Vukovar su stigli predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji su pritom su novinarima dali kratke izjave. U Grad heroj je došao i predsjednik države Zoran Milanović, ali on zasad nije razgovarao s novinarima. Ipak, kamere su ga snimile u kratkom razgovoru s premijerom Plenkovićem. U 10,30 sati krenut će Križni put – Kolona sjećanja, pišeTelegram.hr

Plenković: Želimo da Vukovar ima budućnost

Prisjećamo se heroja kojem cijela Hrvatska duguje. Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar”, rekao je Plenković u Vukovaru. “Želimo da Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Hrvatsku dali najviše, a mi ćemo to nagraditi djelima u godinama pred nama. Velika zahvalnost i poštovanje prema svima koji su i ovdje dali život za slobodu Hrvatske”, dodao je.

Kazao je da se traga za još više od 1.800 nestalih i da se traže podaci od vlasti Srbije. “Ustrajat ćemo u tome prije svega s obiteljima nestalih, udrugama i onima koji su jer ne znaju sudbinu svojih propatili puno, pate i danas. Što se tiče zločina, i Državno odvjetništvo je reklo da je šestina osuđenih s vukovarskog područja, više je od sto presuda. Nažalost dio počinitelja nije dostupan hrvatskom pravosuđu, s tim se problemom suočavamo stalno”, rekao je Plenković.

Jandroković: Zlu se treba suprotstaviti

Prošlo je 30 godina, ali sjećanja su i dalje živa, Hrvati će zauvijek pamtiti Vukovar. Iskazujemo poštovanje gradu, prisjećamo se žrtava. Zlu se treba suprotstaviti, onima koji su takli u hrvatski narod tad se moralo suprotstaviti. Zahvalni smo herojima rata, pamtimo žrtvu, ali okrećemo se budućnosti”, rekao je predsjednik Sabora Jandroković.

Penava: Ogromna sramota da za Vukovar nitko nije odgovarao

Vukovar danas mora dominirati u medijima. Volio bih da u našim mislima bude isključivo Vukovar i da u mislima budemo s onima kojih više nema i onima koji su pridonijeli obrani grada”, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Da odgovorni nisu odgovarali pred pravosuđem ove države je ogromna sramota i govori o tome kakvi smo ljudi. Svi nosimo odgovornost za današnju situaciju u društvu”, rekao je, kako jvlja Telegram.hr.

 

 

Iz kategorije: Vijesti