Datum objave: 17. Studeni 2021

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA BATIŽELE / Zainteresirani ulagači ostaju tajna, ali doznali smo nešto o v.d. ravnateljici Nini Kursar

Diana Ferić
Diana Ferić
Nije na današnjem predstavljanju projekta Batižele otkriveno  koja su tri ponuđača javila na neobvezujući međunarodni javni poziv  za ulaganje na prostoru bivšeg TEF -a uz obrazloženje  kako to u ovom trenutku ne bi bilo fer ni prema njima ni prema onima koji će se tek javiti na redovni natječaj koji će biti objavljen u prvom kvartalu sljedeće godine, a možda, kako je najavio saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, i do kraja ove godine. "Riječ je o uglednim ulagačima koji nekadašnju tvorničku zonu na zapadnom dijelu Šibenika smatraju izuzetno atraktivnom za vlastite poslovne planove. Iako je javni poziv bio neobvezujućeg karaktera, tajnost sadržaja ponuda koje su prispjele na adresu gradske uprave iz razumljivih je razloga obvezujuća", kazali su. 
 
Gradonačelnik Šibenika Željko Burić istaknuo je kako im je taj neobvezujući natječaj bio bitan jer je potvrdio ono u što su vjerovali, a to je da je riječ o atraktivnom prostoru što je potvrdio i Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik i čelnik Hrvatskih suverenista  koji su koalicijske partner HDZ -a u Gradskom vijeću. 
 
 "Nova direktorica je prije neki dan otvorila ponude i konstatirano je da su se javila tri ozbiljna ponuđača što nije ni čudo jer radi se o prostoru koji je možda trenutno najvrjedniji na Jadranu. Imena potencijalnih investitora ostaju tajna. Hvala Gradu Šibeniku što je stao iza ovog projekta "Novi Šibenik, korak u budućnost" . Ja sam se zaista jako potrudio da lobirajući i skautirajući  privučem što više investitora. Radi se o tri ozbiljne međunarodne tvrtke koje su zainteresirane sutra ulagati u zoni Batižele", kazao je Zekanović. 
Prema njegovim riječima projekt Batižele je trenutno najveći developerski projekt u Hrvatskoj i zbog toga ga ne čudi što ga je, što je inače zaboravio, ovog ljeta nazvao najznačajnijim  projektom za Šibenik koji se po značenju može usporediti s gradnjom šibenske katedrale.
 
"Taj projekt nije značajan samo za Šibenik nego i za cijelu Hrvatsku pa i šire. Možda je to najveći developerski projekt u Hrvatskoj ikada", istaknuo je.
Gradonačelnik Burić je podsjetio kako je do početka urbane regeneracije napuštene industrijske zone koja je pokrenuta ovim pozivom prijeđen dug i mukotrpan put te ishođene čak dvije Odluke hrvatske Vlade da bi Grad Šibenik uopće bio u prilici raspolagati svojim zemljištem. Zahvalio je svim dionicima u tom zahtjevnom procesu.
„ Do dolaska prvih bagera na tu atraktivnu gradsku površinu čekat ćemo još stanovito vrijeme, ali u tom nas razdoblju neće napuštati optimizam i sigurnost jer smo svjesni da prvorazredna destinacija koju ulažemo u budućnost Šibenika, možda najvrjedniji prostor na ovoj obali Jadrana,  ima respektabilne međunarodne interesente“,  istaknuo je gradonačelnik te dodao kako će Grad inzistirati na tome da to ne bude zatvorena,  već gradska zona naslonjena na staru jezgru s brojnim sadržajima za javne potrebe.
 
Podsjetio je na Studiju tvrtke Ove Arup i Partneri  koju je lani jednoglasno prihvatilo Gradsko vijeće. Riječ je  o okvirnom dokument  koji daje smjernice projekta Batižele. 
 
Tvrtka Batižele će zajedno s Gradom Šibenikom i resornim državnim institucijama krenuti u pripremu javnog natječaja te njegovo raspisivanje. Proći će propisano vrijeme do izbora investitora od strane nadležnog povjerenstva i priželjkujemo da radovi krenu u što skorije vrijeme“, obrazložio  je, uz ostalo, Zekanović.
 
Na kraju je, na inzistiranje novinara, predstavljena i v.d. ravnateljice tvrtke Batižele Nina Kursar. Dugo se čekalo da ta tvrtka dobije prvog čovjeka. " Po struci sam diplomirani ekonomist. Magistrirala sam na pravnom fakultetu. Uskoro ću napuniti  24 godine radnog staža. Osam godina radila sam  u Ministarstvu financija i Poreznoj upravi. Potom sam radila kao glavni revizor u Jadranskoj banci, a zadnjih nekoliko godina zaposlena sam  u Općini Rogoznica kao voditeljica proračuna, dok sam zadnju godina bila pročelnica tamošnjeg Jedinstvenog upravnog odjela – kazala je Kursar.
Na pitanje ima li tremu  zbog toga što se sada nalazi na čelu tvrtke koja mora provesti, kako je rečeno, najveći developerski projekt u Hrvatskoj kazala je: - 
"Da je riječ o velikom projektu pokazale su pristigle ponude koja ćemo koristiti u daljnjoj proceduri u izradi planske dokumentacije. Ovaj projekt za mene je čast i obveza da svojim radom, zajedno s ostalim dionicima, proceduru dovedemo do kraja." 
Iz kategorije: Vijesti