Datum objave: 15. Studeni 2021

Patrijarh SPC-a Porfirije: Molitvom za sve žrtve Vukovara molimo za mir među ljudima, za razumijevanje i poštovanje.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Patrijarh Srpske pravoslavne cvrkve i mitropolit zagrebački Porfirije pozvao je sve ljude dobre volje da upale molitvenu svijeću za sve nevine žrtve Vukovara.
-Ovih dana braćo i sestre vrši se spomen, sjećanje na sve one koji su postradali u Vukovaru - kazao je mitropolit Porfirije. - I upravo u kontekstu poruka koje nam odašilje današnje Evanđelje; u pozivu Božjem da podčinimo svoj život Kristovoj volji, a to znači modelu savršenog čovjeka, čovjeka slobode, ljubavi, vjere i nade, sjetimo se stradalih, nevinih žrtava Vukovara.

Porfirije je, kako se navodi u priopćenju Srpskog narodnog vijeća, naglasio da je čovjekov život svetinja, dar Božji, a oduzimanje nečijeg života udar na tu svetinju, te poručio molitve idu stradalim Vukovarcima.
-Uputimo naše molitve i za sve one koji su nestali, kojima se još uvijek ne zna groba, kazao je patrijarh SPC-a te pozvao vjernike da budu autentični kršćani i ljudi mira.
-Danas po broju stanovnika prepolovljeni Vukovar nekada je bio upravo mjesto različitosti i suživota, bliskog dodira onih koji su bili drugačiji po raznim parametrima I stoga tim više vodimo računa da pored nas postoji i onaj drugi, različit i da nas suživot s njim u slobodi i ljubavi može samo afirmirati, jer darujući ljubav tom drugome obogaćujemo sebe i umnožavamo ljubav na sve oko nas. Budimo uvijek otvoreni za tog drugog i drugačijeg u svoj njegovoj specifičnosti, te ga primimo u svoje srce i smjestimo ga tamo - istaknuo je Porfirije i dodao da se kroz molitvu za sve žrtve Vukovara, moli za mir među svim ljudima na svijetu, za razumijevanje i poštovanje.
-Ova naša zemlja je toliko lijepa, bogata, velika i šarolika da ima mjesta za sve ljude. Čovjekova sloboda i mir među ljudima su suština evanđelja i mi kao kršćani imamo obavezu ih promovirati, neovisno što nekada na tom putu možemo naići na nesporazume i suprotstavljanja onih koji promoviraju neke druge vrijednosti - zaključio je patrijarh SPC-a Porfirije.

Iz kategorije: Vijesti