Sidebar Menu

Datum objave: 19. Listopad 2021

JOŠ JEDAN USPJEH ŠIBENSKIH INOVATORA / Franka i Tena Bujas dobile brončanu medalju za svoju inovaciju - pametnu naljepnicu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenske inovatorice, članice Društva inovatora Faust Vrančić-Šibenik, Franka i Tena Bujas osvojile su brončanu medalju za inovaciju primjene pametnih naljepnica na pakiranja maslinovog ulja.Šibenske inovatorice na 19. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, koja se od 14. do 16. listopada održala u Zagrebu.

Ta medaljom znači potvrdu struke pametnih etiketa, a inovatoricama poticaj i ohrabrenje da nastave s projektom za koji je i građanstvo na izložbi pokazalo priličan interes.

Većina maslinara u Dalmaciji stalno se trudi poboljšati agrotehniku, a uljare su nam već prilično suvremene. Tako u većini proizvodimo ulje vrhunske, ekstra djevičanske kvalitete.

Međutim mlade inovatorice dipl. ing. agronomije Tena Bujas i grafička dizajnerica Franka Bujas svojom inovacijom usmjeravaju pozornost i na uvjete čuvanja maslinovog ulja nakon proizvodnje. Vrlo preglednom i jasnom, termo-osjetljivom etiketom educiraju potrošače maslinovog ulja da su najbolji temperaturni uvjeti za držanje maslinovog ulja u kućanstvu od 14 do 19 stupnjeva celzijusovih. I to možete utvrditi jednim pogledom na njihovu etiketu na boci u kojoj čuvate ulje.

Važno je to i za potrošnju u vlastitom kućanstvu a još i više kada šaljemo ulje u kontinentalne krajeve gdje velika hladnoća ili uvjeti zagrijanih prostora nepovratno degradiraju ulje koje je isporučeno kao ekstra djevičansko.

Vjerujemo da će ova potvrda stručne javnosti potaknuti sestre Franku i Tenu Bujas da prošire paletu pametnih etiketa i na druge proizvode i nastave educirati potrošače o ovim vrlo važnim temama.Društvo inovatora Faust Vrančić – Šibenik nastavlja tradiciju podržavanja inovatora i iz drugih krajeva Hrvatske. Tako smo na ovogodišnjoj ARCA-i podržali i inovatore iz Sisačko-moslavačke županije, koji su nastupili s Cernunnos drvenim umivaonicima i EyeHearing pametnim naočalama za gluhe osobe”, kaže Josip Labura, predsjednik Društva inovatora Fausta Vrančić.

Cernunnos ekskluzivni umivaonici, na koje prozvođači daju dugogodišnju garanciju, mogli bi biti interesantni svim boljim hotelima i ugostiteljim objektima, kao autohtoni proizvod vrhunskog dizajna. Na izložbi inovacija ARCA 2021. gotovo svi posjetitelji htjeli su saznati više o prelijepom Cernunnos umivaoniku od orahovog drveta. Naravno, ugovorene su i prve narudžbe.

Za naočale EyeHearing bračnog para Josipe i Kristijana Bencek iz Novske vladao je veliki interes televizijskih kuća i stručne javnosti.

Naočale koje snimaju zvuk govora i pretvaraju ga u titl koje korisnik vidi na staklima naočala, uvelike će pomoći svim gluhim i osobama oštećena sluha. Inovatori uskoro pokreću i crowdfunding kampanju, pa vas ovom prilikom pozivamo da ih podržite u ovom humanom i naprednom tehnološkom projektu.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.