Datum objave: 03. Listopad 2021

DANI INŽENJERA ELEKTROTEHNIKE / Sudjelovalo do sada rekordnih 600 inženjera, MDF - u donirali 5 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Trodnevni 13. Dani inženjera elektrotehnike, najznačajnije stručno okupljanje inženjera elektrotehnike u Hrvatskoj održani su u Vodicama u organizaciji Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, a korist je imao I šibenski Međunarodni dječji festival koji je dobio donaciju od 5 000 kuna.

Tradicionalno i ove godine pokrovitelj je  Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uz nazočnost kongreu resornog ministra Darka Horvata koji ga je pred rekordnim brojem od 600 sudionika i otvorio .

Kao pokrovitelji na kongresu su sudjelovali i predstavnici sva četiri hrvatska elektrotehnička fakulteta - Zagreb, Osijek, Split i Osijek.

Hrvatsku komoru inženjera građevinarstva predstavljala je predsjednica gđa Nina Dražin Lovrec,Hrvatsku komoru inženjera strojarstva predsjednik Željko Dorić.
Hrvatsku komoru arhitekata zamjenik predsjednice Matko Vetma, Hrvatsku komoru inženjera geodezije član UO Marko Pilić, Hrvatski zavod za norme predstavljao je ravnatelj Igor Božičević, HRO CIGRA - predsjednik dr. Goran Slipac, Hrvatski odbor CIRED-a - predsjednik Kažimir Vrankić, tvrtku Schneider electric d.o.o. predstavljao je Tomislav Šćrbak

Na kongresu su uz goste iz inozemstva nazočili i predstavnici sponzora /Špica sustavi, ZG Lighting, Urmet / Vezave, Inel montaža, Allianz Hrvatska, Ivicom Consalting.

Kao i ranijih godina osim stručnog dijela kongresa, i ove godine posvećen je veliki značaj zajedničkom druženju sudionika i izlagača – hrvatskih renomiranih elektrotehničkih tvrtki iz zemlje i inozemstva

Posebna tema i naglasak 13. Dana inženjera elektrotehnike su digitalne transformacije elektroenergetskog sektora kao posljedica decentralizacije proizvodnje električne energije, razvoja tržišta električne energije i automatizacije elektroenergetskih podsustava. 

Na tu temu ,u suradnji s HEP – Operaterom distribucijskog sustava održana sU predavanja i okrugli stol gdje  se dao kratki prikaz opsega važećih propisa koji su na snazi u Republici Hrvatskoj, bilo da su doneseni u Hrvatskoj ili u Europskoj uniji, kojima se stvaraju nužni zakonski preduvjeti za tranziciju tradicionalnog elektroenergetskog sustava u fleksibilni sustav, čime se otvaraju brojne mogućnosti sudjelovanja krajnjih korisnika u elektroenergetskim aktivnostima, na dobrobit  sustavu i krajnjem korisniku.


Pored stručnih tema, bitnih za elektrotehničku struka, na ovim 13. Danima inženjera elektrotehnike odvojeno je nekoliko sati za razgovor i diskusiju na temu što je Hrvatska komora inženjera elektrotehnike danas te što bi trebala biti sutra, s  posebnim naglaskom na strukovnu i poslovnu etiku  članova, kao i na sve probleme koje muče elektrotehničku struku u sustavu građevinarstva.

U odabranim referatima dvodnevnog okupljanja obuhvaćene su mnoge teme značajne za rad inženjera elektrotehnike, kako projektanata i nadzornih inženjera, tako i inženjera voditelja građenja i voditelja radova. Nastojalo se obraditi većinu tema koje trenutno zaokupljaju hrvatsku stručnu javnost. 

Iz kategorije: Vijesti