Datum objave: 28. Rujan 2021

TUŠ -ovi UČENICI KAO ZVIJEZDE / Pokazali kako za zanimljiva, mala jela iskoristiti lokalne sireve i kako ih sljubiti s vinom

Diana Ferić
Diana Ferić

Još jedno zanimljivo gastronomskog događanja, koje je ujedno i praksa njihovim učenicima, organizirala je Turističko - ugostiteljska škola. Ovog puta riječ je o manifestaciji  "Sljubljivanje sira i vina" koju su organizirali danas, na tvrđavi svetog Mihovila, u suradnji s JU Tvrđava kulture,  a kao poklon  Šibeniku za njegov dan i blagdan svetog Mihovila. Odazvali su se predstavnici Grada Šibenika te TZ Grada Šibenika i Šibensko - kninske županije te drugi predstavnici javnog života.

To je dio projekta „Konobari kao zvijezde“ koji ta škola provodi treću godinu za redom, a financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu poziva na financiranje izvannastavnih aktivnosti škola. Projektom su obuhvaćeni učenici svih zanimanja koje škola obrazuje - konobar, kuhar i hotelijersko-turistički tehničar , a svi oni bili su danas zvijezde. Učenici kuharskog usmjerenja sa svojim mentorima pripremili su zanimljivi finger food  kojem je temelj bio sir, a kombinirali su  ga s voćem, marmeladom od  rajčica...Konobari su posluživali goste vrlo vještim profesionalnim  manirima, a polaznici Hotelijerskog usmjerenje su  sami izradili prekrasnu knjižicu sa sadržajem tog događanja. Pridružile su im se vinarija Ante Sladić, Baraka i Rak.    

"Cilj ove projektne aktivnosti je organizirati gastronomsko događanje za javnost na kojemu će se predstaviti lokalna, autohtona ponuda sireva i vina – osmišljena, izvedena i poslužena od strane učenika i učenica Turističko – ugostiteljske škole. Učenici konobarskog usmjerenja bili su zaduženi za istraživanje ponude lokalnih vina i sastavljanje vinske karte te usklađivanje vinske karte s ponudom sireva. Na samom događanju ovi učenici su posluživali goste. Učenici kuharskog usmjerenja bili su zaduženi za istraživanje ponude lokalnih sireva, odabir sireva, osmišljavanje jela od sira i načina prezentacije tih jela te kreiranje kompletnog jelovnika. Učenici hotelijersko – turističkog usmjerenja bili su zaduženi za oglašavanje događanja, osmišljavanje vizualnog identiteta događanja i izradu letaka te vođenje programa na samom događanju. Škola kontinuirano promovira zanimanja za koja obrazuje učenike, kroz njihovo aktivno uključivanje u život lokalne zajednice. Redovito učenici škole imaju priliku na kreativan način, koristeći  vještine koje  stječu u školi pokazati javnosti turističku vrijednost lokalne gastronomske ponude. Na ovaj način učenici uče iskustvenim putem te se znatno unaprjeđuju njihove socijalne, organizacijske i druge kompetencije potrebne na tržištu rada, a učenje se čini zabavnim", kaže Senka Dodig, ravnateljica Turističko - ugostiteljske škole Šibenik.  
 
 
U projektu su sudjelovali: 
konobari: Lucija Kljaić, Ivano Čolić, Dorijan Mičunović, Josip Peran, Antonio Štrkalj, Mirnes Okanović i Josipa Ljubić pod mentorstvom nastavnice Renate Polegubić Vlaše.
 kuhari: Iva Jakoliš, Ante Dulibić Antonija Krpina, Hlena Pletković i Ena Martinović pod mentorstvom nastavnice Alise Alije Mazalin
Hotelijersko – turistički tehničari: Dora Tolmačev, Katarina Josipović, Penelopa Fantulin, Anica Sarađen, Jakov Milovac, Anđela, Lucija i Ania Petrić pod mentorstvom nastavnice Anite Čobanov.  Program su klasičnom glazbom  uljepšali polaznici  šibenske glazbene škole "Ivana Lukačića"  Lovre Tunuković i Katarina Mileta.
Iz kategorije: Vijesti