Datum objave: 15. Rujan 2021

RUŽA HRVATSKA / Sutra izložba i premijera dokumentarnog filma "Ruža hrvatska" o čuvenoj žirjanskoj bitnici s novim momentima i dokumentima

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba fotografija i dokumenata s kronološkim prikazom uloge žirjanske topničke bitnice „Ruža Hrvatska” u obrani Šibenika i Hrvatske u Domovinskom ratu, koja će biti otvorena danas u 11 sati u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku, donosi i neke do sada neviđene i nepoznate artefakte.

Uz fotografije i dokumente prvi će puta javnosti biti dostupna originalna hrvatska zastava podignuta na žirjanskoj topničkoj bitnici 1991. godine koju je raketirao i zapalio zrakoplov JNA, a spasio i sačuvao topnik Zvonko Junaković. Izloženi su i Junakovićev osobni dnevnik koji je vodio tijekom bitke za Šibenik, uređaji i naprave pomoću kojih je 1. hrvatska obalna topnička baterija „Ruža hrvatska” gađala vojarne JNA, brodove JRM u Šibenskoj luci i tenkove JNA na Šibenskom mostu koje je sačuvao žirjanski topnik Marijan Erceg te eksponati iz zbirke baštine Domovinskog rata i žirjanske bitnice Udruge „RUŽA HRVATSKA ŽIRJE”.

Organizatori izložbe su udruge "Ruža hrvatska" i "Volim Šibenik", u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku, a autor je Stanko Ferić. Postavljena je u sklopu službenog programa proslave 30. obljetnice Rujanske bitke za Šibenik. 

Nakon otvaranje izložbe bit će prikazan i dokumentarni film "Ruža hrvatska" koji je snimljen u produkciji HTV -a,a scenarist je Stanko Ferić, šibenski novinar i publicist.

Film je sniman tijekom lipnja i srpnja 2021. godine, a u njemu sudjeluju izravni sudionici preuzimanja topničke bitnice na otoku Žirju od Jugoslavenske narodne armije i njenom sudjelovanju u bitci za Šibenik u rujnu 1991. godine. Među je i Željko Baltić, tadašnji podoficir JNA, komandir bitnice koji je hrvatsku stranu prešao još u travnju 1991. godine, priključio se braniteljima Hrvatske te sačuvao moćno oružje koje je u presudnim danima Domovinskog rata u rujnu 1991. godine branilo Šibenik i Hrvatsku.

Film kroz iskaze i priče sudionika te arhivske filmske zapise i fotografije cjelovito i faktografski osvjetljava taj ratni pothvat i nastanak 1. hrvatske obalne topničke bitnice. Osim uloge Željka Baltića koji je od travnja do rujna 1991. godine kao pripadnik Policijske uprave Šibenik obnašao dužnost zapovjednika postrojbe JNA na otoku Žirju i topničke bitnice, film razotkriva i ulogu žitelja otoka Žirja i njihov golemi doprinos tom pothvatu te doprinosu obrane Šibenika od velikosrpskog agresora.

Autori fotografija: Marijan Erceg, Zvonko Junaković, Joško Čelar, Ante Baranić, Srećko Vukšić, Branimir Periša, Danijel Ferić i Stanko Ferić. Dio fotografija preuzet je s videozapisa Branka Petrića, HTV-a i Davora Šarića

Dokumenti: Marijan Erceg

Prva hrvatska zastava podignuta na Žirju 1991. godine: Zvonko Junaković
Ratni dnevnik žirjanskog topnika: Zvonko Junaković
Eksponati: Marijan Erceg, Zvonko Junaković i Udruga „Ruža Hrvatska”

Izložba „Ruža Hrvatska Žirje – 1. hrvatska obalna topnička bitnica” nastala je tijekom prikupljanja građe za dokumentarni film „Ruža Hrvatska” u produkciji Dokumentarnog programa Hrvatske radiotelevizije te njegovog snimanja u lipnju i srpnju 2021. godine. Izložba je u cijelosti plod volonterskog rada članova udruga „Ruža Hrvatska – Žirje” i „Volim Šibenik”, a ostvarena je u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku.

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Ruža hrvatska” u produkciji Hrvatske radiotelevizije:

Scenarij: Stanko Ferić
Urednica: Sanja Pražen
Producentica: Sanja Knez
Snimatelji: Damjan Petrović, Branko Drakulić, Goran Bunjevac i Goran Vučičević
Tonski snimatelji: Krešimir Trslić, Mladen Belamarić i Aleksandar Belamarić
Rasvjetljivač: Kristijan Golub
Tonska obrada: Robert Stanić
Kolorist: Bogdan Tankosić
Montažer: Mladen Radaković
Vozač: Robert Recek
Urednik Dokumentarnih sadržaja HTV-a: Vladimir Brnardić

Proizvodnja: HRT 2021.

Trajanje: 52 minute

Iz kategorije: Vijesti