Datum objave: 29. Kolovoz 2021

LIGHT IS LIFE PO ŠESTI PUT / Povijesne građevine u Šibeniku večeras su bile raskošno osvjetljene jer slavilo se svjetlo i važna obljetnica

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je i večeras slavio svjetlo, dan kada prije 126. godina među prvima u Europi dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju zahvaljujući elektroenergetskom sustavu koji je pokretala hidrocentrala na Skradinskom buku. Tim povodom je, šestu godinu za redom, održana manifestacija "Light is life" koju je inicirao i organizirao Zoran Lučić Luca uz potporu Grada Šibenika i šibenske Turističke zajednice.

Najdojmljiviji dio večerašnjeg programa bila je posebna, raznobojna rasvjeta koja je obasjavala najvažnije građevine u središtu grada i dala im novo, raskošnije ruho te bogati vatromet kojim je u 21.45 minuta ta manifestacija završila, uz snažan pljesak gledatelja. Mnogi Šibenčani, ali i turisti fotografirali su se ispred šibenske katedrale koja je bila svjetlosno obojena različitim bojama što je djelovalo spektakularno, a efektan je bio i hotel Krka čija je fasada tijekom večeri mijenjala boje od zelene i ljubičaste do crvene i ružičaste.

Moto je ove godine bio "Film kao svjetlo" pa su duž rive postavljeni led paneli na kojima su se trebali prikazivati povijesni filmovi vezani za Šibenik, ali zbog tehničkih problema to nije bilo moguće. No filmovi su se "vrtjeli" na velikom platnu ispred šibenskog muzeja. "Budući da je električna energija temelj multimedije, ideja je bila, obrazložio je, da se tako povežu događanja vezana za grad Šibenik po kojima je također prvi u ovom dijelu Europe. Spomenuo se filma „Poznata luka Šibenik“ kojega je 1904. godine u Šibeniku snimio Frank Mottershaw te sedam kratkih filmova Alexandra Promia snimljenih 28. i 29. travnja 1898. godine na koje je ukazao prof. Enes Midžić. Podsjetio je, također, da je upravo u Šibeniku 1930. godine ročni vojnik Cernik u tadašnjoj krugovalnoj postaji Kuline primio prvu televizijsku sliku poslanu iz Londona", kaže Zoran Lučić Luca.

Riva je bila ukrašena i posebnim svjetiljkama, megavarijantama onih kakve su nekada osvjetljavale sobe, a na početku rive je postavljena svjetleća zemaljska kugla. Ovu manifestaciju večeras nije pratila masa ljudi kao nekada, prije koronakrize i epidemioloških mjera, ali, ako se uzmu u obzir ti novi uvjeti kao i jaka bura koja je puhala, organizatori mogu biti zadovoljni odazivom građana. Ove godine, zbog odluke Stožera za civilnu zaštitu, nije održan koncert na pontonu u šibenskoj luci što je uvijek bio najatraktivniji dio programa, a izostalo je i posebno osvjetljenje morskog dna. No manifestacija "Light is life" po kojoj je Šibenik prepoznatljiv i izvan svojih granica je opstala.

FOTO: Danijel Ferić

Iz kategorije: Vijesti