Datum objave: 24. Kolovoz 2021

PODIZANJE RIVE U DOCU / Javna rasprava izazvala veliko zanimanje, a neke nedoumice i i sumnje samo je pojačala

Diana Ferić
Diana Ferić

Današnja javna rasprava Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana Pekovac, koje se isključivo odnose na njegov dio koji obuhvaća obalni pojas od parkirališta u Docu do JK Val i predviđa podizanje rive i izgradnju sustava za prikupljanje oborinskih voda radi sprječavanja plavljenja Doca izazvala je, očekivano, veliko zanimanje građana, pogotovu Dolačana zadire u ono što im je od egzistencijalne važnosti. Prema epidemiološkim mjerama dvorana u Kući umjetnosti Arsen, u kojoj je javna rasprava održana, mogla je primiti samo 50 ljudi. Nazočni su bili i vijećnici NL Stipe Petrine u Gradskom vijeću u jedno vrijeme Tonći Restović, vijećnik SDP -a. O tim izmjenama i dopunama govorili su predstavnici izrađivača, u prvom redu Sandra Jakopec, ovlaštena arhitektica – urbanistica, suvlasnica tvrtke APE koja je izradila izmjene i dopune, uz asistenciju Madlene Dulibić, pročelnica Odjela za urbanizam Grada Šibenika koji je izradu tih izmjena i dopuna naručio. Većina građana koji su sudjelovali u raspravi svojim je konkretnim pitanjima pokazala da nema povjerenja u predložena rješenja, a jedino je Dolačanka Ivana Guberina  izravno podržala ponuđene izmjene i dopune dodajući da se Dolac mora urediti. Sandra Jakopec je ustvrdila da su ponuđena rješenja plod kompromisa, a da će na takav način razmatrati i prijedloge i primjedbe koje građani budu poslali do kraja javne rasprave koja ističe 30. kolovoza.

Ponovila je da je glavni cilj Izmjena i dopuna Plana koji je na snazi već 13 godina zaštita Doca od plavljenja. Zbog toga je predviđeno nasipavanje mora pa tako i čuvenih mandroća i podizanje razine rive. Za zaštitu od plavljenja neće se koristiti postojeći sustav za odvodnju već će biti izgrađen novi koji će prikupljati oborinske vode pumpama i iz kojih će se one izlijevati u more. Postojeći mandroći će biti nasuti,a bit će, kako je kazala, izmješteni izvan obalne crte i malo prošireni. Madlena Dulibić je ustvrdila kako će biti faksimilno izgrađeni što znači identični postojećim. Mješovita zona koja je predviđena podno OŠ Jurja Dalmatinca, u produžetku parcele na kojoj je objekt JK Vala,a na kojoj je planirana,za mnoge sporna, izgradnja podzemne garaže za 100 vozila i tri penthousa, nije dio obuhvata Izmjena i dopuna. Ta je zona predviđena GUP -om Grada Šibenika i postojećim DPU -om Pekovac. Današnja javna rasprava ukazala je i na neke do sada nepoznate, ali bitne stvari,a to je da se ovim izmjenama mijenja status tog dijela šibenske luke koja je u aktualnom DPU -u nazvana lokalnom lukom, a sada ona postaje luka za javni promet županijskog značaja. Madlena Dulibić je, objasnila kako je u DPU -u koji je na snazi već 13 godina greškom upisano da je to lokalna luka jer da takav pojam ne postoji,a a da se time što sada ima županijski značaj ništa ne mijenja. Arhitekt Zoran Popvić, koji je govorio kao predstavnik JK Val suprotstavio se takvom tumačenju kazavši da to nije istina i da to nije bila nikakva greška. "To što taj dio luke sada dobiva županijski značaj, a više nije komunalna luka donosi bitne promjene. Ona postaje luka otvorenog tipa ta prekrcaj ljudi što znači da tu više nema mjesta za lokalne brodice", kazao je. Madlena Dulibić je na to kazala da je njegova interpretacija pogrešna. Zahvaljujući Popovićevom istupu pokazalo se da su izrađivači Izmjena i dopuna DPU -a Pekovac "izbrisali" lukobran na tom dijelu obale koji je bio bitan ne samo za zaštitu lokalnih brodica nego i za buduću sportsku lučicu Pekovac koja bez njega ne može postojati pa su izrađivači tako, istaknuo je, anulirali drugi DPU -a koji predviđa izgradnju te sportske lučice i tako izašli iz obuhvata Izmjena i dopuna. Zanimalo je tko im je to naložio,a li na to pitanje nije dobio odgovor. " Izbrisali ste lukobran bez maritimne studije. Takva studija koje je rađena za DPU Pekovac pokazala je da je lukobran nužan", naglasio je Popović.

Božena Dulibić, stanarka Doca i najisturenija članica Facebook grupe Zajedno zaštitimo Dolac, također je ustvrdila kako su izrađivači Izmjena i dopuna izašli iz obuhvata plana, da nema Odluke o promjeni značaja tog dijela šibenske luke, a oni su njezinu namjenu promijenili te da su neki postupci nezakoniti. Nije dobila odgovor na pitanje jesu li kod izrade izmjena i dopuna koristili kao podlogu Idejno riješenje koje je izradila Županijska lučka uprava. Zanimalo je zašto nije uvažen prijedlog da se izradi novi DPU,a postojeći stavi izvan snage i zašto se išlo na točkaste izmjene. Primijetila je da su isto tako nezakonito prostori koji se vodi kao istezalište brodova prenamijenili u parkiralište. Jasno je kazala kako ne vjeruje da je cilj sprječavanje plavljenja Doca i da se postojećim rješenjima on neće postići te je jasno kazala kako sve vodi tome da se u nasipavanje i podizanje rive u Docu ide samo kako bi se osigurao pristup budućoj garaži i luksuznim stanovima te da se urede komercijalni vezovi za jahte, a izbace brodice lokalnog stanovništva što je Madlena Dulibić kategorički odbacila.

U postojećem GUP -u predviđena je gradnja pristupne ceste toj zoni mješovite namjene preko Crnice no to je očito nerealno. Davor Živković, predsjednik gradske četvrti Stari Grad, kojoj pripada Dolac, kazao je kako su oni službeno u nekoliko navrata tražili da se izradi novu DPU i da se ta zona mješovite namjene izbaci, ali da ih gradska uprava ne zarezuje. Madlena Dulibić im je savjetovala da takav prijedlog upute u sklopu izmjena GUP-a što upravo traje.

Nadu Bujas je zanimalo zašto planom nije obuhvaćen i dio rive ispred kafića Domald koji je najkritičniji kada je riječ o plavljenju. Sandra je odgovorila kako to područje nije u zonu DPU Pekovac, ali da će biti obuhvaćen sustavom za prikupljanje oborinskih voda.

Anita Katalinić koja ima kuću u Docu i štekat ispred kuće za svoj ugostiteljski objekt željela je znati hoće li između kuća i prometnice biti izgrađen nogostup te zašto nije predviđena i turističko ugostiteljska namjena na budućoj novoj rivi. Odgovoreno joj je da nogostupa neće biti već će se i dalje iz kuća izlaziti izravno na prometnici, ali da će biti poseban režim prometa koji će štiti pješake. Izmjene DPU - a ne zadiru u namjenu javnih površina pa će o odluci Grada ovisiti hoće li moći zadržati štekat na uređenoj rivi na mjestu na mjestu na kojem je predviđeno parkiralište. Drago Krnčević koji, kako je kazao, jako dobro poznaje Dolac, kazao je kako ključni problem nisu oborinske vode nego podizanje mora i podzemne vode te da ponuđeno rješenje opet neće sanirati plavljenje. Nije se složio s tvrdnjom da će u novim, izmještenim mandroćima vezovi biti sigurni kao u postojećim. "Mandroće izmještate dalje prema moru. U njima će brodice biti izložene jugu pa ćete tako neizravno prisiliti vlasnike da ih tu više ne vežu", kazao je.

Postavljeno je i pitanje koliko će nova riva biti viša od postojeće. To se u Izmjenama i dopunama ne spominje, ali predviđeno je podizanje za oko 80 centimetara. Neki Dolačani su komentirali da će to vlasnike kuća u prvom redu do mora dovesti u situaciju da će u njih ulaziti ispod razine ceste.

Ana Strelak je naglasila kako se spominje prometni režim koji će ići na ruku pješacima,a svima je jasno da će nakon što se izgrade podzemne garaže na sjevernom dijelu Doca promet biti pojačan. Slaven Lambaša se također usprotivi gradnji podzemne garaže i penthausa pokraj JK Vala i ne vjeruje da će moguća gradnja pristupne ceste iz Crnice. Antu Klarića je zanimalo kada će početi radovi na rekonstrukciji rive u Docu.

"To za sada ne možemo kazati. Potrebno je najprije izraditi izvedbeni projekt. Sve ovisi o Županijskoj lučkoj upravi koja će biti investitor. ja mislim da će oni u to krenuti vrlo brzo", odgovorila je Madlena Dulibić.

Iz kategorije: Vijesti