Datum objave: 11. Kolovoz 2021

UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA / Tražimo prekšajnu prijavu protiv Mađara koji je usmrtio labuda u Skradinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Hitni nadzor i prekršajnu prijavu protiv mađarskog turista koji je u nedjelju, skačući s  broda u Skradinu skočio na labuda i usmrtio ga traže iz udruge Prijatelji životinja.

 “Povodom činjenice da je u nedjelju u popodnevnim satima (oko 17 sati) u Skradinu stranac svjesno skočio s vrha jahte ravno na labuda pri čemu ga je smrtno ranio, zatražili smo hitni nadzor i prekršajnu prijavu sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Zakonu o zaštiti prirode', napisali su na Facebooku”, kažu u svom priopćenju. 

Podsjećaju da je policija utvrdila da u spornom slučaju nema elemenata kaznenog djela i da skok na labuda nije bio s namjerom, unatoč dokazima i brojnim svjedocima koji su vidjeli da se publika na brodu smijala činu optuženog te da je njegov prijatelj sve to snimao mobitelom. 

“Učinit ćemo  sve što je u našoj mogućnosti da osiguramo da slučaj ne prođe nekažnjeno i da se optuženog tereti prema Prekršajnom zakonu, kada već neće prema Kaznenom”, poručuju iz te udruge.

Kako je jučer objavio ŠibenikIN policija je, nakon što je svjedok događaja negodovao zbog toga što s njim uopče nisu kontaktirali I nakon reakcija u javnosti,, najavila da će dodatno istražiti taj slučaj. Isprva su utvrdili da je riječ o nesretnom slučaju I da nema elemenata kaznenog djela.

Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama određena je visina naknade za ubijanje pojedinog primjerka posebno zaštićenih vrsta: - crvenokljuni labud (Cygnus olor) 3600 kuna; žutokljuni labud (Cygnus cygnus) 9600 kuna.

FOTO:Ilustracija

Iz kategorije: Vijesti