Datum objave: 26. Srpanj 2021

KONTROLA PROMETA / Neslavni rekorderi su Čeh koji je vozio s oko 2,5 g/kg alkohola u krvi i Danac koji je vozio brzinom od 205 km na sat

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Rekordera po brzini vožnje ili po razini alkohola u krvi na šibenskim je prometnicima prošlog tjedna bilo nekoliko.

"Između svih prekršaja prekoračenja brzine, izdvajamo dva na autocesti A-1 kada su zatečeni i prekršajno kažnjeni vozači čija je brzina vožnje bila preko 200 km/h. 20. srpnja u 14,33 sati 32-godišnjem danskom državljaninu je zabilježena najveća brzina kretanja od 205 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Mercedes hrvatskih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna. Isto tako 23. srpnja u 9,58 sati 41-godišnjem češkom državljaninu je zabilježena najveća brzina kretanja od 210 km/h, a upravljao je osobnim automobilom BMW čeških registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna", kaže Šime Pavić, glasnogovornik PU šibensko - kninske.

Po razini alkohola u krvi rekorderi su 29 - godišnji Čeh i 43 - godišnji Šibenčanin. 20. srpnja u 16,10 sati u Lozovcu zaustavljen je 29-godišnji češki državljanin koji je upravljao osobnim automobilom Opel čeških registarski. Izmjerena mu je koncentracija od 2,44 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uhićen i uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku. Dan kasnije u 22,55 sati u Boraji,zaustavljen je 43-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Volkswagen šibenskih registarskih oznaka. U krvi je imao koncentraciju od1,77 g/kg alkohola u organizmu. I on je uhićen i uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu u razdoblju od 19. do 25. srpnja 2021. godine na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 29 prometnih nesreća. Tri su osobe teže i 11 ih je lakše ozlijeđeno.

Većina prometnih nesreća se dogodila na području Šibenika i Vodica, odnosno njih 25, od kojih 8 u kojoj su 3 osobe teže i 9 lakše ozlijeđeno i 17 s materijalnom štetom. Na području Knina dogodile su se 3 prometne nesreće od kojih 2 sa 2 lakše ozlijeđene osobe i 1 s materijalnom štetom, dok se na području Drniša dogodila 1 prometna nesreća s materijalnom štetom.

Analizom uzroka tih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila – 2, nepoštivanje prednosti prolaska – 2, nepropisno kretanje po kolniku – 7, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti – 4 i ostalo – 14.

U proteklom tjednu utvrđena su i sankcionirana ukupno 474 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (310), nekorištenje sigurnosnog pojasa (50), upravljanje pod utjecajem alkohola (21), nepropisno uključivanje/isključivanje s ceste (19) i dr., a ujedno je iz prometa isključen 31 vozač i 3 vozila.

Iz kategorije: Vijesti