Datum objave: 08. Srpanj 2021

DRAŽEN OREŠĆANIN/ Najava segregacije zaposlenih u privatnom sektoru temeljem cijepljenosti otvara novo poglavlje u povijesti terora i represije prema poduzetnicima

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Udruga Glas poduzetnika, potaknuta nedavnom najavom Vlade RH da će mjere potpore poduzetnicima ovisiti o procijepljenosti njihovih zaposlenika, ovih je dana provela anketu među svojim članovima na temu cijepljenja protiv bolesti covid-19. Članovi UGP-a već su se više puta javno očitovali o istupima premijera i pojedinih ministara iz kojih se moglo zaključiti da poduzetnike smatraju glavnim krivcima za lošu procijepljenost građana. Udruga Glas poduzetnika oštro osuđuje prijetnje vladajućih o ukidanju mjera potpore poduzetnicima i zaposlenima koji nisu cijepljeni i odlučno odbacuje navode prema kojima su poduzetnici odgovorni za loš odaziv građana na cijepljenje. Dapače, rezultati ankete UGP-a pokazuju upravo suprotnu tendenciju.

Na anketno pitanje koje je UGP postavio članovima u kratkom je roku pristiglo više od 1400 odgovora, što se može smatrati reprezentativnim uzorkom na kojem se temelje rezultati koji pokazuju da je veliki broj poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru itekako odgovoran prema sebi i okolini, suprotno onome što je iz redova vladajućih dolazilo u medije proteklih dana.

Naime, više od 54% članova koji su ispunili anketu primilo je jednu ili obje doze cjepiva, a još 5% to namjerava učiniti, što je dokaz da poduzetnici na odgovoran način pristupaju svome zdravlju, ali i dokaz želje da se izbjegne novi val pandemije koji bi dodatno ugrozio hrvatsko gospodarstvo. Oko 10% ispitanih članova preboljelo je bolest, a 30% ispitanika nije se cijepilo niti to planira učiniti.

Iz priloženih podataka jasno je vidljivo da je postotak cijepljenih poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru dosta veći od postotka cijepljenih građana na razini države, koji se kreće oko 38% ukupnog stanovništva, odnosno oko 45% odraslog stanovništva. Stoga se može zaključiti da su optužbe premijera i pojedinih ministara usmjerene prema poduzetnicima i privatnom sektoru potpuno neutemeljene i da bi Vlada krivca za lošu procijepljenost građana trebala tražiti negdje drugdje.

Najava Vlade da će segregirati zaposlene u privatnom sektoru temeljem cijepljenosti otvara sasvim novo poglavlje u povijesti terora i represije kojoj smo izloženi kao poduzetnici u Hrvatskoj. Mi smo kao magarci navikli na batinu, ali preživjeli smo i izdržali sve namete, napade, omalovažavanje i diskriminaciju do sada, pa ćemo tako preživjeti i ovu pošast, a za pravdu i poštivanje ustavnih prava svih građana, poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru ćemo se očigledno morati izboriti sudskim putem.” - izjavio je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Iz kategorije: Vijesti