Datum objave: 19. Lipanj 2021

FESTIVAL JE OTVOREN / Španjolsko cirkusko kazalište Vaivén Circo s predstavom 'Ono bitno' otvorilo 61. MDF, reakcije publike su podijeljene

Diana Ferić
Diana Ferić

Otvorenim je na večerašnjoj svečanosti uz predstavnike hrvatske države na ljetnoj pozornici u Šibeniku   proglašen 61. Međunarodni dječji festival.  Otvorila  ga je predstava  najnagrađivanijeg cirkuskog kazališta u Španjolskoj - Vaivén Circo s predstavom 'Ono bitno', a  reakcije publike su podijeljene opdnosno zbor Zdravo maleni i članovi kazališne radionice "Ivana Jelić". 

U svom govoru šibenski gradonačelnik Željko Burić je kazao:" Pozdravljam svu djecu Šibenika, ali i svu djecu svijeta. Baš su ona bila najviše zakinuta u ovim teškim vremenima jer dječju maštu i igru držati pod kontrolom zbog njihovog zdravlja nije lako. Međutim, djeca su pokazala i da mogu biti odrasla. MDF nije posustajao iako smo u gradu bili jako odgovorni. Imali smo jubilarni 60. lani, ove godine 61. MDF, i tek sad shvaćamo koliko nam je falio i koliko je važan ovaj dječji žamor. Moram iskazati veliku zahvalnost ljudima iz Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku na čelu s Jakovom Bilićem. Ti ljudi u niti jednom trenutku nisu posustali od ideje da održe MDF. Nikad u niti jednom  trenutku nisu rekli da nemaju dovoljno novaca i da imaju otežane uvjete za održavanje MDF-a. Održat ćemo ga i svi smo zbog toga ponosni. Festival je održavan i u ratu, a kamoli neće u ovoj koroni". 

 Na svečanost otvaranje u ime  Zorana Milanovića, predsjednika RH, pokrovitelja te manifestacije govorio je  njegov izaslanik Zdravko Zima.

" Veliki španjolski dramatičar iz 17. stoljeća, Pedro Calderón de la Barca, napisao je dramu 'Život je san', jedan od najvećih dramskih tekstova u povijesti europskog kazališta.  Ako je život san, onda sanjajmo. Ako ne drugdje, onda barem u Šibeniku za vrijeme trajana ovog festivala", rekao je Zima.
 Među uzvanicima bili  su i  predstavnik Ministarstva kulture i medija,Ivica Poljačak te veleposlanik Talijanske Republike u Hrvatskoj, Pierfrancesco Sacco i veleposlanik  Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, Nj. E. g. Alonso Dezcallar de Mazarredo.
U četrnaest festivalskih dana publiku očekuje osamdesetak kazališnih izvedbi, 33 radionice s preko 500 polaznika, španjolski labirint na glavnom gradskom trgu, bogat program ulica i trgova te glazbeni i filmski program.
Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: