Datum objave: 16. Lipanj 2021

BURNA PRVA SJEDNICA GV GRADA ŠIBENIKA / Oporbeni vijećnici osupnuti potezom Hrvoja Zekanovića i HDZ -a o hitnom donošenju Odluke o javnom pozivu za Batižele

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradsko vijeće Grada Šibenika konstituirano je danas, a sjednica koja  je trajala tri sata samo je  dijelom bila svečana, dok je veći dio protekao u oštroj polemici  u prvom redu Suvereniste Hrvoja Zekanovića, potpomognutim gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem i oporbenih vijećnika  SDP-a, NP Stipe Petrine i Koalicije MOST -a i Domovinskog pokreta. Oporba je bila protiv toga da im se važna  Odluka o raspisivanju međunarodnog javnog poziva za iskazivanje interesa za ulaganje u projekt Batižele, na prijedlog trećine vijećnika i to iz vladajuće većine, servira na sjednici tražeći od njih da za nju odmah glasaju jer je to, kako je Zekanović bezbroj puta, ponovio od povijesne važnosti za Šibenik,a projekt je i nazvan "Novi Šibenik - korak u budućnost". Nisu dopustili da se nauštrb poštivanja procedure manipulira njihovim patriotskim osjećajima. Novi  - stari predsjednik Gradskog vijeća  dr.sc. Dragan Zlatović, iz redova HDZ -a u uvodnom je govori kazao da će napraviti sve da se zajednički donose odluke u interesu građana i Grada Šibenika nov već prva sjednica je pokazala da ne idu u tom pravcu i da su vladajući već na početku poljuljali povjerenje vijećnika oporbe da će ih se uvažavati i da će se s njima surađivati. Glavnu riječ je vodio upravo Hrvoje Zekanović. 

Već na početku, prilikom glasanja o novom predsjedniku  Gradskog vijeća bilo je očito da je HDZ koji sam nema dovoljnu ruku za izglasavanje odluka pridobio vijećnike Suverenista koji su jedini  od oporbe podržali Zlatovićev izbor. Svi ostali su bili suzdržani. Većinom glasova, ali i dijelom oporbenih vijećnika za prvog potpredsjednika GV izabran je HDZ - ov vijećnika Dario Kulušić, a za drugog potpredsjednika, koji uvijek dolazi iz oporbe, jednoglasno je izabran SDP - ovac Tonći Restović. 
Kada je za govornisu istupio Hrvoje Zekanović s prijedlogom da se odmah donese Odluka o raspisivanju međunarodnog javnog poziva za projekt Batižele, što je predložila trećina vijećnika postalo je bjelodano da je u Gradskom vijeću na sceni suradnja HDZ -a i Suverenista iako je Zekanović Zekanović to u prvom  od brojnih istupa na današnjoj sjednici ublažio.
"Mi smo i do sada podržavali projekte koji su bili dobri za Šibenika kao što je to bio projekt uređenja Poljane ili privatizacije HNK Šibenik pa ćemo tako nastaviti raditi", kazao je i nastavio glorificirati projekt Batižele i potrebu raspisivanja međunarodnog javnog poziva. " Drago mi je da je Šibenik shvatio žurnost ovog pitanja na koje se čeka već 30 godina. Istina, zadnjih godina je napravljen veliki progres.  Ovaj projekt bit će meni u fokusu naredne četiri godine, kao najznačajniji projekt za Šibenik od kada je izgrađena katedrala", ustvrdio je nastavivši lamentirati o tome kako to nije ni njegov projekt ni projekt HDZ -a nego projekt svih. "Pozivam vas sve, bez obzira na stranačke boje da nam se pridružite", kazao je dodavši nešto za što se u javnosti prvi put čulo,a to je da na toj odluci koja se predlaže "marljivo rade šibenski volonteri". Do kraja sjednice ostalo je nejasno zbog čega to rade volonteri, ako rade, kada taj posao vodi gradska uprava. Na naše novinarsko  pitanje u jednoj od pauza na sjednici tko su ti volonteri i tko ih je imenovao i dao im taj zadatak Zekanović nije jasno odgovorio. Kazao je da su ti volonteri on,  ali da to nije bitno već da je ključno pitanje jesu li vijećnici za taj projekt ili nisu. Tom prilikom je ustvrdio kako je pitanje kada bi se i ta točka uopće stavila na dnevni red  da nije njega i njegovih pregovora s gradonačelnikom o suradnji u Gradskom vijeću.
Oporbeni vijećnici ustali su upravo protiv takvog načina rada kojim ih se dovodi pred gotov čin i traži od njih da odluče o nečemu ad hoc ne dajući im vremena da prouče materijale i konzultiraju se sa svojom bazom. Vladajući kao da nisu ili nisu željeli shvatiti njihove primjedbe pa je predsjednik GV Dragan Zlatović odredio deset minuta pauze dajući im, kao vremena, da to prouče i da se konzultiraju.  
Prvi je nakon Zekanovićevog prijedloga  reagirao vijećnik NL -a Rikard Marenzi. "Izražavan nezadovoljstvo  u ime NL Stipe Petrine da nam se u ovom svečanom trenutku predlaže nešto s čim nismo uopće bili upoznati. Mi želimo da projekt Batižele uspije, ali nije red i način da o tome odlučujemo na konstituirajućoj sjednici, da se ona na takav način zloupotrebljava", rekao je. 
Tonći Restović je istaknuo kako su HDZ i Zekanović odmah pokazali "koliko košta" njihova suradnja i  na što je HDZ pristao da bi dobio njegovu potporu u Gradskom vijeću. "Nepristojno je na ovoj svečanoj sjednici  od nas tražiti da ovo izglasamo na temelju materijala koji smo dobili na sjednici.  Mogli smo za tjedan dana održati radnu sjednicu i o svemu  na miru odlučiti. Ako će ovo biti vaša praksa rada u Gradskom vijeću onda sigurno nemojte računati na našu suradnju", dodao je Restović. 
Slično je ustvrdio i Mario Kovač. "Ako će ovo biti modus operandi teško ćemo u Gradskom vijeću postići sporazum.  Na ovakvo dovođenje pred gotovo čin ja ne pristajem. Ja nisam u stanju u pet minuta izučiti ovaj materijal koji ima četiri - pet stranica. Čast onome tko to može. Dovodite me u situaciju da budem suzdržan u vezi s projektom koji podržavam i o kojem sam u predizborno vrijeme puno govorio", kazao je Kovač tražeći da im se omogući  da to prouče i onda meritorno o tome raspravljaju,a to sigurno nije moguće na konstituirajućoj sjednici. 
Hrvoje Zekanović je nakon svakog istupa oporbenih vijećnika izlazio za govornicu i odgovarao na primjedbe ocijenivši politizacijom to što traže vijećnici, prigovarajući tim pri tomu da nemaju iskustvo rada u predstavničkim tijelima i pozivajući se na  članak 6. Poslovnika o radu Gradskog vijeća po kojem trećina vijećnika može nešto predložiti  nešto i na sjednici. Tek nakon tih istupa u raspravu se uključio gradonačelnik Željko Burić koji je podsjetio da se na tom pitanju već dugo radi, da je uvažena agencija iz Španjolske uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj izradila Strategiju za provođenje projekta "Batižele" i da je taj dokument na tematskoj sjednici GV u prošlom sazivu  jednoglasno prihvaćen kao i da je on već tada najavio raspisivanje međunarodnog javnog poziva. Nije spomenuo nikakve volontere ni njihov predan rad na koji se pozvao Zekanović. 
 
Protiv takve prakse rada  rada Gradskog vijeća da se vijećnicima na sjednici  serviraju odluke i očekuje od njih da za njih dignuo ruku istupili su više navrata vijećnici  Nove ljevice Ivan Slavica, SDP -a  Ivan Rajić i Tonći Restović,  NL  Stipe Petrine Branko Kronja,  Rikard Marenzi i  Marko Petković te Tomislav Travčić koji je uporno pozivao gradonačelnika Burića da mu objasni o čemu je riječ, a on je na to uzvratio kako "vidi da u Gradskom vijeću ima puno amatera koji će još morati dosta učiti" te da je u ovom slučaju riječ o kontinuitetu rješavanja zemljišta TEF -a. 
Još jednom je reagirao Mario Kovač, pokazavši da dobro prati projekt "Batižele".
"Vi nam ovdje pokušavate na brzinu uvaliti da donesemo Odluku o međunarodnom javnom pozivu,a u osam mjeseci niste napravili ono što ste morali po Akcijskom planu - niti ste osnovali direktorij tvrtke Batižele niti Koordinaciju s članovima države koja je suvlasnik terena. Dakle niste stvorili uvjete da kompanija počne funkcionirate,a sada nas pokušavate uvjeriti da je pitanje života ili smrti donošenje Odluke na temelju koje će međunarodni poziv biti raspisan 1, kolovoza. Ništa se ne bi dogodilo da smo se našli za tjedan dana i o ovome normalno raspravili", ponovio je Kovač. 
 
Na primjedbe SDP - ovog Ivana Rajića  koji je, uz ostalo, kazao kako HDZ takvim načinom rada od vijećnika "pravi budale" te da neće pasti na to da se poigravaju vijećnicima pozivajući se njihov sentiment  gradonačelnik Burić je uzvratio: "Ja ću biti sretan, ako u svim vašim vijećničkim mandatima pronađen da ste podržali iti jedna projekt za Šibenik" što je Rajić shvatio kao uvredu. 
 
Hrvoje Zekanović svjestan kako su oporbeni vijećnici od kojih su neki izravno spominjali političku trgovinu, protumačili njegove istupe na današnjoj sjednici pokušao je "okrenuti pilu naopako". 
"Netko će reći da smo se mi Suverenisti s HDZ -om dogovorili nešto ispod banka. To rade SDP i NL Stipe Petrine s SDSS -om u Županiji i dijele mjesta u županijskim tvrtkama. To je legitimno, ali mi to ne radimo. Odgovorno tvrdim da niti ću ja niti bilo tko s naše liste zasjesti na neku od pozicija. Mi uvodimo novu praksu u političkoj suradnji i kažemo ajmo pokrenuti ovu lijepu priču oko Batižela, ajmo to staviti u funkciju", kazao je Zekanović uz dodatak kako će "netko  njegove istupe na sjednici Gradskog vijeća možda shvatiti kao njegov osobni PR", ali da to nije tako, a u opravdanjima je kao argument izvukao i njegovu odličnu suradnju s nekadašnjih SDP - ovim gradonačelnikom Antom Županovićem. Zaključio je, budući da mu je to bila prva i posljednja  sjednica GV -a na kojoj će sudjelovati jer mandat stavlja u mirovanje, da će za projekt Batižele lobirati kao saborski zastupnik. 
 
Na kraju te mukotrpne i dugotrajne rasprave Odluka je ipak prihvaćena i to glasovima HDZ -a i Suverenista.  
Iz kategorije: Vijesti