Datum objave: 13. Lipanj 2021

OBNOVLJENA BAŠTINA / Nakon 44 godine danas na Žirju održana procesija na blagdan svetog Ante s obnovljenim relikvijarima

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prva zavjetna procesija na blagdan sv. Ante Padovanskog nakon 44 godine organizirana je danas na otoku Žirju. a predvodio ju je don Oleg Petrović, župnik župe sv. Marije Žirje i sv. Petra Kaprije .Posljednja procesija bila je godine 1977. godine, a predvodio ju je za don Virgilijo Bilić, posljednji na Žirju nastanjeni župnika! Na današnjoj procesiji Žirjani su ispred kipa sv. Ante nositi dva obnovljena relikvijara iz 18. stoljeća u kojima su pohranjene relikvije sv. sv. Kolumba i sv. Benedikta, Prije procesije služena je misa nakon koje je bio blagoslov djece.

 

Relikvijari iz crkve sv. Marije na otoku Žirju u kojima su pohranjene relikvije sv. Kolumba i sv. Bendikta iz 6. stoljeća, nakon restauratorsko-konzervatorskih radova vraćeni su na Žirje, a relikvije će biti zaštićene ostakljivanjem. Riječ je o dva iznimno vrijedna barokna relikvijara izrađena u Veneciji u 18. stoljeću, u obliku poprsja s glavom. Sredstva za obnovu žirajske sakralne baštine osigurao je Grad Šibenik, a relikvije je obnovila Jelena Ćurić iz Murtera.  

Iz kategorije: Vijesti