Sidebar Menu

Datum objave: 29. Svi 2021

ZAVRŠIO EU PROJEKT U DV OSMIJEH / Postali su jedan od generatora demografske obnove šibenskog kraja pružajući značajnu pomoć i potporu roditeljima

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Završnom konferencijom održanom u Inovacijskom centru za nove tehnologije Trokut u Šibeniku, Dječji vrtić Osmijeh je označio kraj svog EU projekta "I ti imaš razloga za osmijeh" koji su provodili proteklih 26 mjeseci, a za koji su bespovratno dobili oko 4,2 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

 

"Prijavili smo se na taj natječaj u svibnju 2018. godine na inicijativu osnivačice DV Osmijeh Katje Ercegović prvenstveno kako bi omogućili smjenski rad naših vrtića i tako izišli u susret roditeljima koji rade u smjenama. Uz to, uvidjeli smo i priliku za obogaćivanje naših integriranih programa koje već provodimo. Prepoznali smo dugogodišnji, gorući problem vrtića u gradu Šibeniku čije radno vrijeme ne prati radno vrijeme i potrebe zaposlenih roditelja. U šibenskim vrtićima tada nije postojala usluga produljenog boravka djece, a i smjenski rad vrtića je bio slabo zastupljen. Budući da imamo Verificirani smjenski program od strane MZO, nismo bili u mogućnosti aplicirati na smjenski rad zbog već postojećih kompetencija. Na kraju smo aplicirali na produženi desetosatni program za djecu, što se pokazalo odličnim potezom. Roditelji ne trebaju u vrtić dovoditi djecu u točno određeno vrijeme već u skladu sa svojim radnim vremenom. Kvaliteta odgojno obrazovnog rada i provedba Integriranih obogaćenih programa je prilagođena produljenom radnom vremenu vrtića. Važno je naglasiti, da i nakon završetka projekta, djeci su dostupni svi integrirani obogaćeni programi", kazala je Franka Ercegović, ravnateljica DV Osmijeh.

U sklopu projekta DV Osmijeh je nabavio najsuvremeniju opremu i didaktiku za provedbu programa: Integriranog programa ranog učenja engleskog jezika, Integriranog sportskog programa, Integriranog dramskog- scenskog programa, Integriranog programa ranog prepoznavanja darovitosti i Integriranog eko programa. Za provedbu Integriranog sportskog programa zaposlen je kineziolog, a u suradnji s Plivačkim klubom „More“ 300 djece rane i predškolske dobi je prošlo i obuku za neplivače. Zahvaljujući EU projektu „I ti imaš razloga za osmijeh" njihovi odgojitelji i stručni tim je prošao niz edukacija kako bi unaprijedili svoje znanje te praktične i primjenjive vještine u radu s djecom i provedbi programa. DV Osmijeh je izdao i dječju kuharicu "Jedi odgovorno - kuhajmo i jedimo s osmijehom". Kuharica sadrži recepte zdravih jela maštovitog izgleda koja se pripremaju u DV Osmijeh, a djeca i roditelji ih mogu pripremati i kod kuće.

"Važno je istaknuti da je ovaj projekt omogućio da svi dodatni obogaćeni programi koje provodimo u našem vrtiću budu besplatni za roditelje. Također, radno vrijeme vrtića je usklađeno s radnim vremenom roditelja korisnika DV Osmijeh. Našom uslugom produljenog boravka osigurali smo veću dostupnost i obuhvaćenost djece programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i s primjerima programske izvrsnosti. Postali smo jedan od generatora demografske obnove šibenskog kraja, pružajući značajnu pomoć i potporu roditeljima. Provedba Integriranih programa je omogućila djeci da kroz igru steknu potrebna znanja i vještine, pritom koristeći novu suvremenu opremu i didaktiku", ističe Franka Ercegović koja posebno naglašava i predanost svih odgajatelja koji su nakon radnog vremena i vikendima pohađali edukacije.

U provedbi ovog projekta institucionalna podrška i partner DV Osmijeh bila je Općina Bilice, dok su tijekom provedbe projekta surađivali s brojnim gradskim tvrtaka i obrtima obrtima koji su svojim uslugama dizajna, vizualizacije, grafičke obrade, tiska, cateringa i pridonijeli ostvarenju planiranih projektnih aktivnosti.

Projekt "I ti imaš razloga za Osmijeh" je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Poziva unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a Ugovor su s Ministarstvom za demografiju, obitelji mlade te Hrvatskih zavodom za zapošljavanje potpisali 2. travnja 2019. godine.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.